Új igazgatót neveztek ki a Moszad élére

Joszi Kohent, a Moszad korábbi igazgatóhelyettesét nevezte ki a hírszerző szervezet élére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - jelentette kedden az izraeli média.
Kohen kiválasztásával Netanjahu az utóbbi években kialakult gyakorlat szerint döntött, ugyanis több ciklusban is a szervezet régebbi tagjai közül került ki az új igazgató.

Meglepetésként hatott és zúgolódást váltott ki a Moszad berkein belül az a korábbi hír, hogy Benjámin Netanjahu a szervezeten kívülről akart volna új vezetőt kinevezni a hírszerzés élére, Idó Nehustán, a légierő volt főparancsnoka személyében. A miniszterelnöki hivatal később cáfolta ezt az értesülést.
Tamír Pardó, a Moszad januárban, hivatali idejének lejárta után távozó igazgatója már gratulált utódjának, és megbeszélték a hivatali teendők átadásának menetét.

Az ötvennégy éves Joszi Kohen sorkatonai szolgálatának befejezése, az 1980-as évek közepe óta a Moszad dolgozója. A megnyerő külseje miatt fotómodellnek is titulált Kohen tevékenységéről nem közölt részleteket az izraeli média, de a katonai rádió honlapja szerint 2006-ban az operatív osztály élén "Izrael biztonságáért" kitüntetést kapott egy "merész és szokatlan" akcióért.

Ezután két évig a Moszad igazgatóhelyettese volt, majd a nemzetbiztonsági tanács élére került, ahonnan Netanjahu most a Moszad igazgatójává nevezte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.