Új határidőt szabott az Iszlám Állam

Csütörtök napnyugtáig adott újabb haladékot az Iszlám Állam legfrissebb hangüzenetében. Amennyiben eddig nem engedik szabadon Szadzsida ar-Risávi iraki terroristanőt, a terrorcsoport megöli a fogságában lévő jordániai pilótát.
A Youtube-on és Twitteren is közzétett hangüzenetet Goto Kendzsi japán túsz olvassa fel. A japán kormány még ellenőrzi a felvétel hitelességét.

„Goto Kendzsi vagyok. Engem kértek meg ennek a hangüzenetnek a továbbítására. Ha Szadzsida ar-Risávi nem áll készen arra a török határnál január 29-én, moszuli idő szerint napnyugtakor, hogy értem kicseréljék, akkor Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilótát azonnal megölik” – hallható a felvételen angolul.

Jordánia közben bejelentette: biztosítékot kapott az IS-tól arra, hogy a pilóta biztonságban van. Ammán megismételte, hogy abban az esetben kész elengedni az iraki foglyot, ha épségben kiszabadul a pilóta – írja A Reuters.

Az IS kedden azzal fenyegetőzött, hogy 24 óra múlva (japán idő szerint szerda este) megöli másik japán túszát (Haruna Jukawát vasárnap végezték ki) és a fogságában lévő jordániai pilótát, ha követelése nem teljesül. A legújabb hangüzenetet a szerdai határidő lejárta után néhány órával tették fel az internetre. Jordánia szerdán jelentette be, hogy kész elengedni a fogságában lévő iraki terroristanőt a pilótáért. A jordániai tájékoztatási miniszter viszont nem említette a japán túszt.

Az iraki terroristanőt 2005-ben tartóztatták le, és ítélték halálra, miután részt vett egy öngyilkos merényletsorozatban Jordánia fővárosában, Ammánban. A támadásban hárman robbantottak, köztük a nő férje. Risávi csak azért maradt életben, mert nem tudta élesíteni a nála lévő robbanószert. A nőt kilenc éve nem látták nyilvánosan. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.