Új arc Indonézia élén

Joko Widodót hirdette ki a július 9-én tartott közvetlen elnökválasztás győztesének kedden a választási bizottság. A hivatalos adatok szerint a főváros, Jakarta népszerű kormányzója a voksok 53 százalékát kapta meg, 8,3 millióval többet, mint vetélytársa, Prabowo Subianto nyugalmazott tábornok.

A választási bizottság bejelentése azonban aligha vet véget az utóbbi két hétben kialakult feszültségnek, hiszen néhány órával az eredmény kihirdetése előtt Prawobo sajtóértekezleten közölte, hogy visszalép és az alkotmánybírósághoz fordul a választási csalás miatt.

A szegény sorból felemelkedett Joko Widodo a világ negyedik legnépesebb – és az iszlám világ legnépesebb – országát irányíthatja ezután
A szegény sorból felemelkedett Joko Widodo (középen) a világ negyedik legnépesebb – és az iszlám világ legnépesebb – országát irányíthatja ezután
Darren Whiteside / Reuters

Indonézia hetedik elnöke októberben kezdheti meg a világ negyedik legnépesebb, 240 milliós, 90 százalékban muzulmán országának az irányítását. Az 53 éves, szegény sorból származó, majd az üzleti életben bútorvállalkozóként sikeres Widodo – akit az utca népe Jokowira keresztelt – a változást képviseli az 1998-ban megdöntött, ám három évtizedig tartó Suharto-rendszer régi gárdájával szemben. Hatékony helyi vezetőnek bizonyult a Jáva szigeti Solo város élén, majd 2012-ben Jakartában is biztosan győzött a kormányzói választásokon mind a szegények iránti figyelmével, mind korrupciómentes adminisztrációjával.

A két ötéves mandátuma után távozó Susilo Bambang Yudhoyono elnök, egyébként ugyancsak nyugalmazott tábornok, már napok óta arra kérte a szemben álló két tábort, hogy bárki legyen is a győztes, fogadják el az eredményt, mert különben erőszakos összecsapások várhatók. Jakartában és Indonézia-szerte keddre jelentős rendőrségi mozgósítást rendeltek el, becslések szerint majd százezer egyenruhás felügyel a rendre, várva a hivatalos eredményhirdetést.

A Jakarta Post a hivatalos végeredményt kommentálva azt írta, hogy az 5,3 százalékos különbség miatt Prawobo nyugalmazott tábornoknak nincs sok esélye az alkotmánybíróságnál az eredmény felülvizsgálatára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.