Tatouine forrong

Lemondott Ali Laarajedh tunéziai miniszterelnök csütörtökön, hogy így utat nyisson az ellenzéki erők által követelt ügyvezető technokrata kormány megalakításához - jelentette a tuniszi hivatalos hírügynökség.

A kormányzó mérsékelt iszlamista párt, az Ennahda képviseletében kormányfő Laarayedh döntését az hozta előre, hogy a rendőrség könnygázt vetett be, illetve figyelmeztető lövéseket adott le a rosszabbodó gazdasági helyzet miatt tüntetőkre Tatouine városban.

Három éve, hogy az arab tavaszt elindító észak-afrikai ország lakosai elkergették Zine al-Abidine Ben Ali elnököt. A demokratikus átmenet azonban időről időre még Tunéziában, a legnyugatosodottabb” muzulmán országban is nehézségekbe ütközik. Laarajedh és az Ennahda a múlt év végén engedett a szekuláris erőknek, hogy az ország új alkotmányának elfogadását követően egy a pártoktól független kabinet alakuljon Mehdi Dzsomaa vezetésével a tervezett új választásokig. A kompromisszumot az kényszerítette ki, hogy feltételezhetően szélsőséges iszlamisták a múlt évben meggyilkoltak két ellenzéki politikust is, ami országos felháborodást váltott ki. Az erős szakszervezeti központ lépett fel közvetítőként, gyakorolt sztrájk meghirdetésével nyomást az Ennahda párt adta kormánytöbbségre. Laarajedh csütörtökön közölte, hogy benyújtotta lemondását az államfőnek. Mehdi Dzsomaa várhatóan napokon belül bejelenti az ügyvezető technokrata kormány összetételét.

Közben az alkotmányozó nemzetgyűlés folytatja a pénteken kezdett vitát az új alaptörvény pontjairól. „Keményen dolgozunk a különféle pártokkal egyeztetve, hogy sikeresen lezáruljon a valamennyi tunéziait szolgáló alkotmány elfogadási folyamata” – mondta Musztafa Ben Dzsafaar, az ideiglenes parlament elnöke. A fő vitakérdés eleve az volt, hogy az iszlám milyen súllyal szerepeljen az alkotmányban, miután hagyományosan Tunézia a legnyitottabb muzulmán ország, ahol több ellenzéki párt is a szekularizáció híve. A vitában többséget kapott az új alaptörvény első cikkelyének tervezete, amely szerint Tunézia szabad, független és szuverén ország, vallása az iszlám, nyelve az arab, és köztársaság az államformája. Ugyanakkor a szöveg rögzíti a szabad vallásgyakorlás elvét. A nemzetgyűlés tagjainak többsége elutasította, hogy a saría bekerüljön az alkotmányba. Már csak az utolsó cikkelyek jóváhagyása van hátra. Előrelépés történt szerdán a tervezett választások bizottsága kilenc tagjának kiválasztásában is.

A most megalakuló ügyvezető kormány fő feladata a lakosság elégedetlenségének kezelése lesz, a forradalom győzelme óta ugyanis Tunézia gazdasági teljesítménye visszaesett, a foglalkoztatottak száma s ezzel a életszínvonal is csökkent.

Laarajedh miniszterelnök lemondása előtt még ígéretet tett a tömegközlekedést is megdrágító gépjárművekre kirótt megemelt adó visszavonására, ami miatt 48 órája Tunézia több városában is tüntetések zajlanak. Az említett Tatouine városban a tömeg megtámadott két rendőrségi épületet és az Ennahda párt helyi székházát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.