Ügyvédje szerint „jó gyerek volt” a bostoni tömeggyilkos

Halálbüntetés helyett tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte a két évvel ezelőtti bostoni maratonon elkövetett pokolgépes merényletért elmarasztalt Dzsohar Carnejevre hétfőn az egyik ügyvédje.

A Carnajev elleni bostoni per ítélethozatali szakaszában elmondott nyitóbeszédében David Bruck ügyvéd arra kérte az esküdtszéket, hogy kímélje meg az életét a 21 éves alperes elítéltnek, aki szerinte "jó gyerek" volt és akit a radikalizálódott és harcias bátyja vezetett tévútra.

Bruck hangoztatta, hogy semmilyen büntetés nem lenne egyenértékű az áldozatok szenvedésével.

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kizárná Dzsohar Carnajev mártírrá válását és egyúttal megóvná tőle a társadalmat is.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantás következtében hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. A fivérek egy rendőrt is agyonlőttek.

Az esküdtszék, amelynek összetétele a pernek a büntetés mértékét meghatározó, múlt héten elkezdődött második szakaszában is változatlan maradt, az első szakaszban mind a 30, ellene felhozott vádpontban elmarasztalta Carnajevet. Ezek között 17 miatt halálra is ítélhetik. Egyebek között négyrendbeli gyilkosságban, összeesküvésben és tömeges halált okozó fegyver használatában találták bűnösnek.

Bruck hangsúlyozta, hogy az öccse által csodált Tamerlan Carnajev "hatalommal" rendelékezett Dzsohar felett. Rámutatott, hogy a merényletet az idősebb fivér dolgozta ki és ő biztosította a végrehajtás anyagi feltételeit. Ellentétbe állította az agresszív, verekedős, tartós munkahellyel sohasem rendelkező Tamerlant a középiskolában jó tanuló, barátkozós öccsével. A jogi képviselőn azt elismerte, hogy a főiskolán Dzsohar is elindult lefelé a lejtőn.

A védelem két tanúja a hétfői tárgyaláson két olyan incidenst idézett fel, amelyek során Tamerlan Carnajev indulatba jött és félbeszakította a szertartást a helyi mecsetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.