Ügynökmúlttal vádolják a vezető horvát ellenzéki párt vezetőjét

Tomislav Karamarko, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a nyolcvanas években kapcsolatban állt az akkori jugoszláv kommunista állambiztonsági szolgálattal (UDBA) - állítja Josip Manolic volt horvát kormányfő. Karamarko tagadja ezt, és bejelentette, hogy bírósághoz fordul az ügyben.

Az ellenzéki párt vezetőjének állítólagos titkosszolgálati múltja azután kapott nyilvánosságot a horvát sajtóban, miután azt hangoztatta, hogy az átvilágítás és az elszámoltatás 25 éven át elmaradt Horvátországban. A Globus című hetilapnak korábban úgy nyilatkozott, itt az idő, hogy leszámoljanak a „vörös ördögökkel”.

A jobboldali retorikájáról ismert politikust nem más vádolta meg ügynökmúlttal, mint az UDBA egykori elnöke, Josip Manolic, aki 1990-1991-ben Horvátország miniszterelnöke volt, továbbá Franjo Tudjman néhai horvát elnöknek - a független Horvátország első államfőjének - közvetlen munkatársa, és az önálló horvát állam egyik megalapítója.

„Amennyiben Franjo Tudjman átvilágítást akart volna bevezetni, először is Tomislav Karamarkótól kellett volna megválnia, mert Karamarko a nyolcvanas évek végén az UDBA-nak dolgozott. Egyszóval azoknak, akik Tudjman ellen működtek abban az időszakban, amikor ő komoly ellenzéki szerepet vállalt az akkori hatalommal szemben” – fogalmazott Josip Manolic a Nacional című horvát hetilap legfrissebb számában.

Az ügyben Stjepan Mesic korábbi államfő - aki Manolic előtt, 1990 májusa és augusztusa között Horvátország miniszterelnöke volt - szintén megszólalt. Elmondta a hetilapnak, hogy nem tudja megmondani, Karamarko valóban dolgozott-e a titkosszolgálatnak, de részt vett egy megbeszélésen, ahol Manolic ilyen összefüggésben említette Tudjmannak Karamarkót.

„Mivel Karamarko abban az időben nem tartozott a radikálisok közé (...), nem fordítottak rá nagyobb figyelmet” – mondta Mesic.
Egy hét hallgatás után Karamarko is megszólalt. Azt mondta a Nacionalnak, hogy a titkosszolgálat áldozata volt, nem pedig ügynöke. Állítása szerint a támadás politikai indíttatású, és kampánycélokat szolgál. Manolic a régi rendszer támogatója, azoké, akik még mindig nem tudtak elhatárolódni a totalitárius kommunizmustól - mondta.

Karamarko Manolic kabinetfőnöke volt, míg az miniszterelnöki tisztséget töltött be, és posztján maradt a következő kormányfő alatt is. Röviddel később Stjepan Mesic kabinetfőnöke lett, aki akkor a horvát parlament elnöke volt. 2000-ben Mesic elnökválasztási kampányát is vezette, amelyet a Tudjman-féle nacionalista politikától való elhatárolódásra építettek.

Mesic győzelme után a nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének nevezték ki. 2002-ben visszavonult a politikától és a magánszektorban dolgozott Ivo Sanader akkori jobbközép kormányfő 2003-as színre lépéséig. 2004-től a titkosszolgálat (POA) vezetője, 2008-2011-ben belügyminiszter volt, 2012-ben pedig megválasztották a HDZ elnökének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.