Ügyészségi vizsgálat indult Merkel lehallgatása miatt

Vizsgálatot indított Németországban Harald Range szövetségi főügyész Angela Merkel kancellár lehallgatása miatt – írja a dpa német hírügynökség. Merkelnek a mobiltelefonjára még 2002-ben szállt rá az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), amely végül több mint tíz éven át, 2013-ig hallgatta le a politikus asszonyt. Range a Bundestag jogi bizottsága előtt tett bejelentést a vizsgálat elindításáról, hozzátéve, hogy indít egy másik vizsgálatot is, amiért az NSA németek millióinak az e-mailjeiről és telefonbeszélgetéseiről gyűjtött metaadatokat. Hogy a két ügyben kiket akar meghallgatni, azt Range nem árulta el, de aligha véletlen, hogy a bejelentést Barack Obama amerikai elnök európai útjához időzítette.

Merkel lehallgatására azokból a dokumentumokból derült fény, amelyeket tavaly májusban Edward Snowden az NSA és a CIA korábbi munkatársa szivárogtatott ki. Amikor az NSA elkezdte lehallgatni, Merkel még csak a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke volt. Egy hete a Süddeutsche Zeitung még arról írt, hogy Rangénak nincs elég anyaga a vizsgálat elindításához.

A lehallgatása érthetően feszélyezi Németország és az Egyesült Államok viszonyát. Merkel nagyon kiakadt. Jellemző, hogy egy Obamával folytatott tavaly őszi telefonbeszélgetésben a Stasihoz hasonlította az amerikai titkosszolgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.