Ugrásra készen várják a rendőrök Assange-t

Julian Assange először állt a nyilvánosság elé, mióta politikai menedékjogot kért Ecuadortól. Ameddig a Wikileaks-alapító a nagykövetségen van, a brit rendőrség tehetetlen. Rafael Correa elnök óvatos, nem tudni, mikor döntenek.

Assange először állt a nyilvánosság elé, mióta politikai menedékjogot kért Ecuadortól. Az egykori hacker arról beszélt az ausztrál ABC rádiónak, nagyon fél attól, hogy Svédországból azonnal az Egyesült Államokba küldik, ahol diplomáciai táviratok kiszivárogtatásáért kellene felelnie. Assange ugyan elismerte, eddig hivatalosan nem emeltek ellene vádat az USA-ban, azonban ha ezt megteszik, a Wikileaks-alapító kémkedés miatt akár halálbüntetést is kaphat.

Julian Assange még kedden menekült Ecuador londoni nagykövetségére, hogy politikai menedékjogot kérjen. Így akarta ugyanis elkerülni, hogy kiadják Svédországnak, ahol szexuális bűncselekmények miatt állítanák bíróság elé, és Assange szerint azonnal lecsuknák. – A svéd hatóságok nyilvánosan bejelentették, hogy azonnal börtönbe zárnának. Azért mentem az ecuadori nagykövetségre, mert azt az információt kaptam, hogy Ecuador szimpatizál az Egyesült Államok ellen folytatott harcunkkal – mondta Assange, és hozzátette, saját hazája, Ausztrália semmit sem tesz, hogy megvédje őt.

Assange egyelőre biztonságban van, ugyanis mindaddig a nagykövetségen maradhat, amíg Ecuadorban elbírálják a kérelmét. Az eljárás több napot is igénybe vehet. Rafael Correa, Ecuador elnöke elmondta, tanulmányozni fogják, milyen alapja van Assange állításának, mely szerint Svédország kiadná őt az USA-nak, ahol akár halálbüntetést is kaphat. A baloldali Correa egyébként már többször összekülönbözött Washingtonnal. Assange ügye több országot is érint, ezért az elnök óvatos, és már korábban bejelentette, minden érintett állammal tárgyalni fognak, nem akarnak ugyanis megsérteni senkit.

A brit rendőrség szerint Assange megszegte az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés szabályait, elhagyta bejelentett lakhelyét, ezért ha kilép a nagykövetségről, azonnal letartóztathatják. Állítólag már csütörtökön három rendőr strázsált a nagykövetség előtt, hogy ha Assange elhagyja az épületet, azonnal elkaphassák.

A Julian Assange alapította Wikileaks azzal haragította magára Washingtont, hogy titkos információkat szivárogtattak ki az iraki és az afganisztáni háborúról, valamint megszellőztettek közel 250 ezer diplomáciai táviratot is. Assange-t 2010-ben tartóztatták le Nagy-Britanniában, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Múlt héten a brit legfelsőbb bíróság elutasította Assange kiadatási ügyének újratárgyalását. A Wikileaks-alapítónak június 28-áig van lehetősége fellebbezni az Emberi Jogok Európai Bíróságánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.