Uganda 90 milliót bukhat a melegellenes törvény miatt

A Világbank ma közölte, hogy határozatlan időre felfüggeszti az afrikai országnak járó 90 millió dolláros hitel utalását, miután Museveni elnök hétfőn aláírta a sokat vitatott melegellenes törvényt.

A Világbank munkatársai ma közölték, hogy azért volt szükség a lépésre, mert meg akarnak bizonyosodni róla, hogy az új törvény nem érinti hátrányosan azokat a programok, amelyeket a hitel finanszírozna. A 90 millió dollárra rúgó összegből egyébként az ugandai egészségügyi rendszert akarják megtámogatni, írja a the Guardian brit napilap.

Az afrikai ország négy éve már kapott egy nagyobb összegű hitelt a Világbanktól, amelyet újszülöttgondozásra és családtervezésre fordítottak. Ezt egészítette volna ki a mostani csomag, amelyet egyelőre nem folyósítanak.

A The Washington Post hasábjain a Világbank elnöke, Jim Yong Kim már korábban figyelmeztetett, hogy a melegek jogait sértő törvényeknek „súlyos következményei lehetnek egy ország versenyképességét illetően, hiszen a vállalatok nem szívesen fektetnek be vagy terjeszkednek olyan országban”, ahol ilyen a klíma. Hozzátette, hogy jelenleg tárgyalások zajlanak arra vonatkozóan, hogy az ugandai törvény „miként befolyásolja a Világbank projektjeit, illetve milyen következményei lehetnek a meleg és leszbikus dolgozókra”.

A kedélyeket igencsak felborzoló törvényt hétfőn írta alá Yoweri Museveni. A kelet-afrikai országban – még egy, a gyarmati időkből származó törvény alapján – eddig is bűncselekménynek számított a homoszexualitás, mondván „a természet törvényei ellen való”. Az eddigi helyzetet azonban igencsak súlyosbítja az új  törvény, amelynek értelmében életfogytiglani börtönbüntetés járhat a „súlyos” homoszexualitásért.

Ebbe a kategóriába azok az esetek tartoznának, amelyben az egyik fél HIV vírussal fertőzött, ha kiskorúról vagy bármilyen fogyatékossággal élőről van szó, de ha két felnőtt rendszeres szexuális életet él és ezáltal „bűncselekményt” követ el, szintén életfogytiglani börtönnel fizethetnek. Börtönbe pedig már olyasmiért is kerülhet valaki, ha népszerűsíti a homoszexuális életmódot, ha nem jelenti a hatóságoknak, ha tudomása van melegekről, vagy ha két egynemű személy nyilvános helyen akárcsak megfogja egymás kezét.

Ugandai orvos vizsgál egy férfit, akit szegénysége elzár az alapszintű egészségügyi ellátástól is
An army medic checks a patient's eyes at a medical outreach centre in Mogadishu, February 5, 2013. As part of the Tarehe Sita celebrations, which commemorates the takeover of power in 1986 by the NRM government in Uganda, the Ugandan People's Defence Force (UPDF) provided three days of medical outreach services in Mogadishu to act as a symbolic gesture of the relationship Uganda has with the people of Somalia. REUTERS/AU-UN IST PHOTO/Tobin Jones/Handout (SOMALIA - Tags: SOCIETY POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.