Twitteren küldték el a romákat Franciaországból

A külügyminisztérium hivatalos oldalát olyan könnyű hackelni, hogy 2009-es indulása óta sem nyilvánították biztonságosnak.

Bár hagyományosan befolyása világszerte megfigyelhető térvesztésével kellene foglalkoznia, a a francia diplomácia a múlt héten egy homlokegyenest eltérő kihívással szembesült: hogyan mentegetőzzön több tízezer követője előtt a külügyi tárca Twitter-lapján megjelent üzenetért. Roma, go fuck yourselves! – hangzott ugyanis a frappáns angol nyelvű üzenet, amelyet néhány szemfüles hacker csempészett fel az oldalra. Az nem világos, hogy az üzenet gyűlöletet akart e szítani a romák ellen, vagy csak Nicolas Sarkozy elnök által júliusban bejelentett kitoloncolásokon ironizál.

A minisztérium csak egy órával később távolította el az üzenetet, amelyet azonban addig már több mint 46 468 ezer követője megcsodált. Nem volt hiány a leplezetlen gúnyról árulkodó hozzászólásokban sem. „Mi az, hivatalba lépett az új külügyminiszter?” – kérdezte az egyik követő. (A Sarkozy-féle politikai nyitás jegyében a tárca élére választott baloldali Bernard Kouchner nemrég arról beszélt, a lemondás gondolata is felvetődött benne a romák kiutasítása nyomán felszínre tört nemzetközi felháborodás nyomán.)

Egyébként a @francediplo Twitter-oldal és a külügyminisztérium honlapja is egyik kedvence a Twitter-kalózoknak; olyannyira, hogy tavalyi indulása óta sem nyerte el a „biztonságos” minősítést. Júliusban egy jószándékú hacker a tárca honlapján keresztül ígérte azt, hogy Franciaország kifizeti a földrengés sújtotta Haiti külföldi adósságállományát. De a franciák a tengerentúlra is átkacsintgatnak: egyikük idén júniusban Barack Obama amerikai elnök twitterét törte fel.

Mindenesetre a francia külügyminisztérium valamit tanult a botrányból, szerény hirdetést jelentetve meg nem sokkal a múlt heti botrány után: Webkettes projektmenedzsereket keresünk azonnali belépéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.