Lemondott a kirgiz elnök

Aláírta a lemondó levelét Kurmanbek Bakijev, a múlt héten megbuktatott kirgiz elnök - közölte csütörtökön az átmeneti kormány egyik nevének elhallgatását kérő minisztere.

Alighanem a polgárháborútól mentette meg Kirgiziát Bakijev távozása. Az ország déli részén fekvő Osban ugyanis csütörtökön összetűztek a megbuktatott elnök és az ideiglenes kormány hívei; szemtanúk szerint a városban rendezett nagygyűlés körzetében fegyverropogás is hallható volt, de sebesülésekről nem tudni. Az AKIPRESSZ-Fergana hírügynökség beszámolója szerint az összetűzések akkor kezdődtek, amikor az új biskeki hatalom hívei megakadályozták, hogy Bakijev a nagygyűlés szónoki emelvényére lépve elmondja beszédét. Az ellentüntetők tiszta fehérben vonultak fel, s összeverekedtek a hatalomból eltávolított elnök több ezer hívével, plakátjaikat összetépték. Az Interfax hírügynökség szerint Bakijev őrségének tagjai lőttek automata fegyverekkel a levegőbe, majd Bakijevet egy színházba menekítették, azután autóba ültették, és elhajtottak vele a helyszínről. Az elmozdított államfő egyik fivére, Dzsanibek azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy az elnök nem sebesült meg, és hazatért otthonába, az Ostól mintegy kétórányi autóútra lévő Tejit faluba.

Testőrök biztosítják Kurmanbek Bakijev útját.
Bodyguards clear the way for Kyrgyz President Kurmanbek Bakiyev (L in the background, facing the camera) as he leaves the scene after failing to address his supporters at a square in Kyrgyzstan's southern city of Osh April 15, 2010. Bodyguards of Kyrgyzstan's embattled president fired shots into the air to help President Bakiyev escape a crowd of 1,000 opponents that disrupted his rally in the country's south on Thursday. REUTERS/Denis Sinyakov (KYRGYZSTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Időközben az is kiderült, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerdán telefonon beszélt Bakijevvel, először azóta, hogy a kirgiz elnök hatalmát április 7-én megdöntötték. Orosz lapok úgy tudják, hogy a telefonbeszélgetés Bakijev kezdeményezésére jött létre. Sokatmondó, hogy Bakijev néhány hívével együtt a Putyinnal való telefonbeszélgetés után hagyta el az országot. A megbuktatott elnökkel együtt távozott fivére, Dzsanibek Bakijev, a kormányőrség parancsnoka, valamint Bakitbek Kalijev volt védelmi miniszter is. Úgy tudni, hogy elutazása előtt Bakijev eleget tett az ideiglenes kormány követelésének és lemondott tisztségéről.

Az EBESZ soros elnöki tisztét betöltő Kazahsztán, s személy szerint Nurszultan Nazarbajev elnök múlt szerda, a kirgizisztáni konfliktus kirobbanása óta intenzíven dolgozott a válság megoldásán. Bakijev elutazása előtt közölte, Nazarbajev elnök ajánlotta fel számára Kazahsztánt jövőbeni lakhelyéül.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.