Tűzvész az ősi városban

Dukezongban mintegy száz faház lett a lángok martaléka.

Hatalmas tűz pusztított szombatra virradó éjjel egy turisták körében rendkívül népszerű ősi tibeti városkában, Kína délnyugati Yunan tartományában. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, a városlakókat idejében sikerült evakuálni, a tűzvészben azonban megsemmisült a hagyományos tibeti építészetéről híres Dukezong mintegy száz lakóépülete. Hatósági bejelentések szerint a tűz egy vendégházban tört ki. Oka egyelőre nem ismert.

A lángok hajnali fél kettőkor csaptak fel, és bár a hatóságok több mint ezer tűzoltót vezényeltek a helyszínre, csak délelőtt 11 óra körül sikerült megfékezni a tűz terjedését. A szerencsétlenségről készült fénykép- és videofelvételek tanúsága szerint az ősi tibeti várost elborító hatalmas lángtenger teljesen vörösre festette az éjszakai égboltot.

A kínai állami televízió jelentése szerint a régióban uralkodó száraz idő és a szél miatt a lángok könnyen elharapóztak a többségükben fából épült dukezongi házak között. Előzetes becslések szerint a műemléki épületekben keletkezett kár a 100 millió jüant (mintegy 3,6 milliárd forint) is elérheti.

Az 1300-as években alapított, mintegy 700 házból álló Dukezongot - amely a déli selyemút mentén fekszik - a hagyományos tibeti építészet egyik legnagyobb épségben fennmaradt műemlékeként tartották számon. A városka az egyik legismertebb turisztikai régió, Sangri-La egyik települése. Sangri-Lát 2001-ig Gyaitang Zongnak hívták. Turistacsalogató húzásként keresztelték át a James Hilton 1933-as regényéből, Az elveszett horizontból ismert képzeletbeli himalájai föld nevére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.