Tűzszünetről konzultál Olmert a Hamásszal

Várhatóan konzultációkat kezd vasárnap a Hamásszal megkötendő tűzszünetről Ehud Olmert. Az ügyvezető izraeli kormányfő szombati közleményében a két és fél éve elfogott izraeli katona, Gilád Salit szabadon engedéséhez kötötte a tűzszünet létrejöttét.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő várhatóan konzultációkat kezd vasárnap a Hamász iszlamista szervezettel megkötendő tűzszünetről -  közölte szóvivője.

Mark Regev szerint a kormányfő Ehud Barak védelmi miniszterrel, Cipi Livni külügyminiszterrel és a kormányalakításra esélyesnek tartott Benjamin Netanjahuval, a Likud jobboldali ellenzéki párt vezetőjével tart megbeszélést.

Ehud Olmert figyelembe veszi a keddi parlamenti választások után kialakult új körülményeket - mondta a szóvivő.

Izrael Salit elengedéséhez köti a tűzszünetet

Ehud Olmert szombati közleményében a két és fél éve elfogott izraeli katona, Gilád Salit szabadon engedéséhez kötötte a tűzszünet létrejöttét.

A körvonalazódó egyezség értelmében Izrael fokozatosan feloldaná a palesztin terület zárlatát, cserébe  megszűnnének az izraeli területek elleni rakétatámadások a Gázai  övezetből. A fegyvernyugvás 18 hónapra szólna.

Salitot 2006 júniusában hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet és Izrael határáról, egy katonai őrhelyről, azóta állítólag a Hamásszal szövetséges radikálisok tartják fogva. Az iszlamista szervezet politikai bizottságának helyettes vezetője múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az izraeli katona elengedése nem része a tűzszüneti megállapodásnak.

Korábbi hírek szerint Izrael azt  akarja, hogy a Gázai övezet blokádjának részleges feloldása után engedjék szabadon Salitot, a Hamász viszont az izraeli börtönökben fogva tartott 1400 palesztin szabadon bocsátását, köztük az izraeliek elleni támadások miatt ötszörös életfogytiglanra ítélt Marván Bargútinak, a Fatah mozgalom és az intifáda egyik vezetőjének elengedését követeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.