Tűzszüneti megállapodás Dél-Szudánban

A dél-szudáni kormány és a felkelők tűzszüneti megállapodást írtak alá csütörtökön az etióp fővárosban, Adisz Abebában folyó tárgyalásaikon. A megegyezés szerint 24 órán belül véget vetnek a fegyveres harcnak.

Az ENSZ becslése szerint mintegy félmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására, s több mint ezren vesztették életüket a részben etnikai alapú konfliktusban, amely decemberben robbant ki. A válság azzal kezdődött, hogy Salva Kiir elnök puccskísérlettel vádolta meg korábbi helyettesét, Riek Machart még december 15-én. Az elmúlt héten a kormányerők két fontos várost is visszavettek, amelyek átmenetileg a felkelők kezén voltak.

A BBC értesülése szerint a tűzszüneti megállapodás egyik sarokpontja, hogy a kormányerők elengedjenek több mint egy tucat letartóztatott ismert politikust, akiket Salva Kiir elnök a puccsban való részvétellel vádolt meg. A felkelők másik követelése az volt, hogy a kormányerők oldalán harcoló ugandai katonák hagyják el Dél-Szudánt.

Az ENSZ által létesített sátortáborokban több mint 70 ezren kerestek menedéket. Mióta a fegyveres ellenségeskedés kirobbant, az ENSZ 5500 fővel megnövelte az így már 12500 fős békefenntartói létszámát Dél-Szudánban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.