Tűzszüneti lövöldözés Gázánál

Egy palesztin életét vesztette, amikor a gázai határzónában izraeli golyó érte. A Palesztin Hatóság szerint ez a szerdán életbe lépett tűzszünet megsértése, Izrael szerint viszont az már akkor sérült, amikor a határsávban vonuló palesztin csoport nem reagált az izraeli erők figyelmeztetésére.

– A gázai kerítés megközelítése abból a célból, hogy azon keresztül Izraelbe jussanak, egyenlő a tűzszüneti megállapodás megsértésével – reagált az izraeli védelmi erők szóvivője a palesztin huszonéves férfi halála kapcsán. Avital Leibovics szerint a fiatalember egy nagyobb csoporttal közelítette meg a határt, a katonák felszólítására, figyelmeztető lövéseire sem reagált. Ezután lábon célozták a csoportot, ekkor érte az áldozatot a halálos golyó, tíz ember megsebesült – tudatta a CNN.

– A tűzszünet ilyen megsértése nem történhet meg még egyszer – mondta ugynakkor Rómában a Reutersnek a palesztin külügyminiszter. Az ENSZ, az Egyesült Államok, az EU és a megbeszélések házigazdájaként Egyiptom által tető alá hozott megállapodás értelmében az izraeli hadsereg felhagy a Hamász vezetői elleni célzott támadásokal, míg a Hamasz nem indít újabb rakétákat Izrael felé. Az egyhetes konfliktusban 158 ember vesztette életét, köztük négy izraeli civil és két katona.

A határ előtt Izrael egy háromszáz méter széles sávot is kijelölt Izreal és Gáza között, amelynek megközelítését a hadsereg nem engedélyezi. (Ebbe a zónába vonult be a palesztinok csoportja.) A Hamász szerint a férfiak földjeikre igyekeztek dolgozni, ám ezt a hadsereg vitatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.