A Hamász szerint néhány napon belül megköthetik a tűzszünetet

Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet álláspontja közeledett egymáshoz a hosszú távú, gázai övezeti tűzszünet feltételeit illetően, és a megállapodás végrehajtása néhány napon belül megkezdődhet - közölte hétfőn a Hamász egyik vezetője.

Oszama al-Muzaini a brit hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: "néhány napon belül" bejelenthetik a 18 hónapra szóló tűzszünetet, de részleteket nem mondott arról, hogy a megállapodást miképpen hajtanák végre.

Az egyiptomi védnökség alatt zajló tárgyalások meglehetősen intenzívvé váltak a keddi izraeli választások előtt. Nyugati és palesztin tisztviselők szerint Izrael és a Hamász számos kérdésben közelítette egymáshoz az álláspontját, egyebek mellett annak lehetőségéről, hogy a Gázai övezet és Izrael határa mentén létrehoznának egy 300 méter széles ütközőzónát.

18 hónapos tűzszünet?

A Hamász palesztin radikális szervezet kész 18 hónapig tartó tűzszüneti egyezményt kötni Izraellel. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hírei szerint ezt Mahmúd az-Zahar, a Hamász tárgyalódelegációjának vezetője mondta hétfőn. A Zahar vezette küldöttség a hétvégén Damaszkuszban konzultált a Hamász száműzetésben élő vezetőivel, köztük Háled Mesaallal, az iszlamista mozgalom első számú főnökével, s engedélyt kapott a tűzszüneti megállapodás megkötésére. Zahart visszavárják Kairóba, hogy az Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalásokon tető alá hozza az egyezséget Izraellel.

Úgy tudni, hogy a tűzszüneti megállapodás hatályba lépésével egyidejűleg két átlépőt megnyitnak a Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezet határán. A további határátkelők megnyitásáról, azaz a Gázai övezetet sújtó izraeli zárlat feloldásáról azonban csak azután lehet szó, hogy Izrael és a Hamász megállapodásra jut a fogolycseréről. Ennek 18 hónapon belül meg kellene történnie.

Izrael azt akarja, hogy a Hamász a részleges blokádfeloldást követően engedje szabadon Gilád Salit tizedest, a 2006-ban fogságba esett izraeli katonát. A Hamász viszont az izraeli börtönökben fogva tartott 1400 palesztin szabadon bocsátását, köztük Marván Bargútinak, a Fatah mozgalom és az intifáda egyik vezetőjének az elengedését követeli.

A Hamász az izraeli blokád fennmaradására hivatkozva utasította el az előző, hat hónapos tűzszünet meghosszabbítását tavaly decemberben, nem sokkal azelőtt, hogy Izrael megindította 22 napos gázai övezeti offenzíváját.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök Párizsban hétfőn úgy fogalmazott, hogy reményei szerint a nyugalom már a jövő héten visszatér a Gázai övezetbe. Egyiptom következő célja az egymással torzsalkodó palesztin frakciók kibékítése, és ennek érdekében február 22-re Kairóba invitálta a palesztinok képviselőit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.