Tűzszünetet jelentett be a gerillaszervezet

A kolumbiai FARC egyoldalú karácsonyi tűzszünetet jelentett be. A gerillaszervezet már a béketárgyalások oslói megnyitóján is próbálkozott ezzel, a kolumbiai kormány azonban nem akarja még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát.

A tűzszünet keddtől január 20-ig tart majd – jelentette be Ivan Marquez, a Kubában folyó megbeszélések FARC által delegált tárgyalója. A kolumbiai kormány képviselői vasárnap érkeztek meg Kubába, hogy a gerillaszervezet tagjaival együtt részt vegyenek a havannai béketárgyaláson, amelynek fő célja, hogy véget vessenek az öt évtizede tartó konfliktusnak.

Humberto de la Calle, a kolumbiai kormány főtárgyalója szerint épp itt volt az ideje, hogy a FARC eldöntse, valóban belemennének-e egy konkrét és reális egyezségbe.

A béketárgyalások ünnepélyes megnyitása október 18-án volt Oslóban. A megbeszéléseket múlt hét csütörtökön kezdték volna, azonban „mindkét fél időt kért olyan technikai részletek kidolgozására, amelyek biztosítják a civil társadalom részvételét.”

A tárgyalások elsősorban a kolumbiai földreformra koncentrálnak majd, ez volt ugyanis a fő oka, hogy az 1960-as években létrejött a FARC. Szóba kerül még a fegyveres konfliktus befejezése, az ellenzék és a civil társadalom részvételének garantálása, a drogkereskedelem, és a konfliktus áldozatainak jogai.

De la Calle szerint a folyamat hatékony és gyors lesz, hónapokat, nem pedig éveket fog igénybe venni. Bogotá azt várja, hogy a FARC feladja a fegyveres harcot, és inkább pártként a politikai részvételt választja.

Norvégiában a gerillaszervezet tárgyalója már megpróbálta kiharcolni a tűzszünetet, a kolumbiai kormány azonban kijelentette: nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát. 1999 és 2002 között az ország déli részének FARC által ellenőrzött területeit demilitarizált övezetté nyilvánították, ez pedig lehetővé tette a gerillaszervezetnek, hogy újra megerősödjön, és felfegyverezze tagjait.

A kormány számításai szerint a konfliktus kezdete óta hatszázezren haltak meg, és több millióan hagyták el otthonukat. A FARC-nak 2001-ben tizenhatezer tagja volt, mára ez egyesek szerint nyolcezerre csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.