Tűzszünetet kötöttek a szíriai lázadók a hadsereggel

A Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők és a kormányerők megállapodása értelmében a 48 órás tűzszünet a dél-szíriai Zabadani városára és két, Idlib tartományban található síita falura érvényes.

Negyvennyolc órás tűzszünetet kötött a szíriai lázadók egy csoportja a szír hadsereg oldalán harcoló libanoni síita szervezettel, a Hezbollahhal – írja a BBC. A fegyvernyugvás – amelybe lázadók részéről az Ahrar al-Sham, az al-Kaidának hűségesküt tett szunnita szélsőséges al-Nuszra Front szövetségese ment bele – helyi idő szerint szerdán reggel 6 órakor kezdődött, így a három érintett településre élelmiszert és gyógyszereket tudnak eljuttatni.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű, londoni székhelyű szervezet szerint tárgyalások is kezdődtek a felkelők Zabadaniból való kivonásáról, valamint al-Fuaa és Kafraja ostromának megállításáról és a szükséges segélycsomagok szállításáról is.

Szíriában 2011-ben tört ki a polgárháború az országot 1971 óta irányító Aszad-rezsim ellen. A véres konfliktusban a becslések szerint több mint kétszázezren vesztették életüket, és több mint 11 millióan kényszerültek az otthonuk elhagyására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.