Tűzszünet Izrael és a Hamász között

A fegyvernyugvás egy hét erőszak után szerda este kilenckor lépett életbe.

Helyi idő szerint szerda este kilenc órától (magyar idő szerint este nyolctól) tűzszünet lépett életbe Izrael és a Gázai övezetet irányító palesztin szervezet, a Hamász között – jelentette be Kairóban Kamel Amr egyiptomi külügyminiszter, amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal az oldalán. A bejelentés némileg váratlan, hiszen tegnap már volt szó arról, hogy fegyvernyugvást hirdetnek, ám ez végül az utolsó pillanatban meghiúsult, miután a két fél nem tudott megállapodni a feltételekről. A Hamász gázai határnyitást, az övezet elleni blokád feloldását és a célzott izraeli támadások leállítását szeretné a fegyvernyugvás fejében. Izrael ehhez képest azt követeli, hogy a Hamász vessen véget a rakétatámadásoknak, és a nemzetközi közösség akadályozza meg, hogy a palesztin szervezet újra felfegyverkezhessen. Clinton kairói nyilatkozata szerint a mostani tűzszünetet hosszan tartó megállapodásnak kell követnie a régió stabilitása érdekében.

A most Kairóban bejelentett tűzszünetbe Izrael is belement. Kihirdetése előtt Benjamin Netanjahu kormányfő konzultált Barack Obama amerikai elnökkel is. „Netanjahu elfogadta Obama javaslatát arról, hogy esélyt kell adni a tűzszünetről szóló egyiptomi elképzeléseknek, mielőtt szükségessé válna több erővel fellépni” – hangzik a beszélgetés után kiadott izraeli közlemény. Ehud Barak védelmi miniszterrel szemben Netanjahu állítólag azok közé a kormánytagok közé tartozott, akik tegnap még húzódoztak a tűzszüneti ajánlat elfogadásától.

Izrael és a Hamász között egy hete szerdán vezetett véres konfliktushoz Ahmed al-Dzabari likvidálása. A palesztin szervezet katonai szárnyának, az Ezzedín al-Kasszám Brigádoknak a vezetőjével célzott támadás végzett Gázában. Azóta a Hamász szinte folyamatosan indított el rakétákat a zsidó állam területe felé, szerdán pedig Tel-Avivban robbantottak fel egy buszt a palesztin szélsőségesek. Az izraeli haderő a levegőből és hadihajókról támadott célpontokat a palesztin földsávon, egy hét alatt több ezer akciót hajtva végre. A harcoknak 162 palesztin és öt izraeli halálos áldozatuk volt.

A kairói bejelentés után Jeruzsálemben Netanjahu szintén a nyilvánosság elé állt. Mint mondta, Izrael a Hamász-rakéták miatt fogott bele a gázai hadműveletbe, amelyre szerinte „szükség” volt. Jelezte, hogy az izraeli hadseregnek egy hét alatt több ezer Hamász-létesítményt – rakétakilövő-állásokat, parancsnoki központokat és kommunikációs csatornákat – sikerült megsemmisítenie, és megköszönte Obamának, illetve az egyiptomi kormánynak is a tűzszünethez nyújtott támogatást. Jelentkezett később az izraeli hadsereg, az IDF is, nyolc nap után befejezettnek nyilvánítva a hadműveletét Gázában. „A tűzszünet életbe lépett” – zárul a Twitteren közzétetet rövid közlemény. A Hamász katonai szárnya még nem hallatott magáról a tűzszünettel kapcsolatban, de Háled Mesál, a palesztin szervezet vezetője Kairóban egy Clintonék után tartott sajtótájékoztatón megerősítette, tűzszünet van érvényben. Mesál szerint a Hamász nyolc nap után „győzött” a „megvetésre méltó izraeli agresszió” ellen, de azt ő sem tagadhatja, hogy Izrael sok mindent elért. „Meg se tudjuk számolni, hány épület áll romokban” – mondta a Hamász-vezér, aki szerint az elmúlt egy hét csak Egyiptom türelmének tesztje és „választási propaganda” volt izraeli részről. Január 22-én Izraelben parlamenti választások lesznek.

Annak, hogy este kilenctől vége a harcoknak, fél órával közvetlenül kilenc előtt még semmi jele nem volt: a kairói bejelentés után a Hamász és az Iszlám Dzsihád is lőtt még ki rakétát Askelonra, egy izraeli légicsapásban pedig egy palesztin vesztette életét. A fegyvernyugvást senki nem veszi komolyan: „Tűzijáték a tűzszünetre!” – mondják az askeloniak.

Ennek ellenére a fegyvernyugvás tart. Helyszíni jelentések szerint Gáza felett csak az izraeli felderítő drónok zümmögnek, és bár van fegyverzaj, ez csak azoké palesztinoké, akik kilenc után kimentek az utcákra ünnepelni a tűzszünet életbe lépését.

Szakértők szerint a fegyvernyugvásban a leginkább figyelemre méltó az, hogy az egyiptomi–izraeli kapcsolatok sértetlenül kerültek ki a gázai konfliktusból. Erre példa, hogy Izraelben politikai hovatartozástól függetlenül méltatják Kairó közvetítői szerepét. „Soha nem hittem volna, hogy Lieberman valaha bármit is meg fog köszönni Murszinak és a Muzulmán Testvériségnek (az egyiptomi elnöknek és iszlamista mozgalmának – a szerk.) – twittelte erről a szélsőjobboldali izraeli külügyminiszter egyik nyilatkozatára utalva egy ramallahi újságírónő, Dalia Hatuqa.

A gyors helyzetértékelések szerint a tűzszüneti megállapodással minden érintett fél nyert, Izrael, a Hamász, Egyiptom és az Egyesült Államok is, az egyedüli vesztes Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki Ciszjordániában ülve alig tett vagy tehetett bármit a konfliktus rendezéséért. A múlt héten, a harcok kitörésekor Abbász bejelentette, hogy november 29-én az ENSZ közgyűlése elé viszi az önálló palesztin állam felvételének az ügyét, amit Izrael egyértelmű provokációnak tart. Abbász még nem jelent meg a nyilvánosság előtt a tűzszünetről nyilatkozni.

Tűzszünet lép életbe Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász között
A member of the Palestinian community in Chile holds up a Palestinian flag during a protest against Israel's military operations in Gaza, at downtown Santiago November 20, 2012. REUTERS/Ivan Alvarado (CHILE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.