Kérészéletű tűzszünet a tálibokkal

Rövid idő alatt összeomlott az afgán kormány tálib lázadókkal kötött első tűzszüneti megállapodása Bágesz tartományban. A tálibok nem is tudtak a fegyvernyugvásról.

Nem sokkal azután ugyanis, hogy az északnyugati Bádgesz tartományban a felek fegyvernyugvásban egyeztek meg az augusztus 20-i elnökválasztás kampányának biztonsága érdekében, a szélsőségesek rendőröket csaltak tőrbe - közölte hétfőn a kabuli belügyminisztérium. Az összecsapásban két támadót megöltek, két rendőr pedig megsebesült.

Egy tálib szóvivő eközben tagadta, hogy egyáltalán létezett volna a szóban forgó tűzszüneti megállapodás.

Az afgán elnök szóvivőjének hétfői közlése szerint az egyezség szombaton jött létre a türkmén határhoz közeli tartományban a bádgeszi tálib vezetők, illetve a helyi törzsi elöljárók és más tartományi vezetők közti közvetítés nyomán. A meghatározatlan idejű tűzszünet alatt a kormányerők nem intéztek volna támadást a bádgeszi felkelők ellen, és a tálibok is részt vehettek volna a választáson. A lázadók cserébe beleegyeztek abba, hogy nem támadnak meg választási jelölteket a tartományban, és nem akadályozzák meg kampányirodák létrehozását.

A NATO szóvivője a megállapodás hírére úgy reagált Brüsszelben, hogy bármilyen fegyvernyugvási megállapodás az afgán kormány dolga. James Aparthurai szóvivő hozzátette: fontos, hogy az elnökválasztás hiteles legyen, s ha az egyezségek ezt a célt szolgálják, úgy az rendben van.

A tálibok visszautasították a kabuli elnöki hivatal állítását. "Az ellenséggel szembeni ellenállás változatlanul folytatódik" - szögezte le egyik szóvivőjük.

Kabuli megfigyelők eleve borúlátóan kommentálták a fejleményt. Dad Nurani televíziós kommentátor rámutatott például, hogy "a megállapodást megkötő felkelők nem állnak szoros kapcsolatban a(z Omar molla féle) tálib vezetéssel". Szerinte inkább törzsi vezetők befolyása alatt álló, helyi csoportokról lehet szó. A kormány pedig megpróbálta úgy beállítani a megállapodást, mintha azzal egyfajta megbékélési folyamat vette volna kezdetét. A tálibok fellegvárának számító déli és keleti tartományokban azonban összehasonlíthatatlanul nehezebb lenne bármilyen hasonló megállapodást kötni - tette hozzá Nurani.

Az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak Afganisztán több részén is azóta, hogy a brit és az amerikai kontingens június végén, illetve július elején nagyszabású műveletbe kezdett, hogy megteremtse a biztonságot a déli Hilmend tartományban, amelyet nagyrészt a lázadó tálib erők ellenőriznek. Az északnyugati Bádgesz tartomány ezzel szemben a tálib rezsim 2001 végi megdöntése óta viszonylag nyugodt térségnek számít, ahol ritkábbak a tálib támadások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.