Tűzpárbaj Kasmírban

Egy pakisztáni katona meghalt, amikor indiai egységek rohantak le egy ellenőrzőpontot a vitatott hovatartozású területet felosztó határvonalon – jelentette be Iszlámábád.

Pakisztáni hatósági közlések szerint a halálos áldozaton kívül az incidensnek egy sérültje is van. Az indiai hadsereg a maga részéről azt állítja, hogy egy előzetes provokáció nélkül eldördült lövéssorozatra válaszolt a rohammal.

Kasmír stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vidék Dél-Ázsiában, amelyet India és Pakisztán is már a függetlenségük kikiáltása óta, több mint hatvan éve teljes egészében magának követel. A kettő közül az első háborút a két ország a függetlenség évében, 1947-ben vívta Kasmírért, és az ENSZ égisze alatt ekkor húzták meg a területet máig felosztó határokat is India és Pakisztán között. A konfliktusnak van egy harmadik szereplője, Kína is, amely Kasmír nyugati részét tartja az ellenőrzése alatt.

Kasmír India fennhatósága alatt álló része, Jammu és Kasmír az egyedüli muzulmán többségű állam az országban, tele szeparatista mozgalmakkal, amelyek vagy teljes önállóságot követelnek, vagy Pakisztánhoz csatlakoznának. Újdelhi gyakorta vádolja azzal Pakisztánt, hogy a területén kiképzett szélsőségesek harcolnak a másik oldalon. Nem ritka a vasárnapihoz hasonló határvillongás sem, de az igen, hogy a tűzpárbaj halálos áldozatokat követel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.