Tengeri tűzpárbaj a két Korea között

Észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak a Sárga-tengeren, a kedd reggeli összetűzésnek legalábbis dél-koreai részről nincsenek áldozatai, az észak-koreai hajó azonban jelentős károkat szenvedett. Phenjan bocsánatkérést követel.

Az összecsapásra azt követően került sor, hogy a déli Incshon kikötővárostól 220 kilométerre lévő Tecsong sziget közelében az északi hadihajó megsértette a két ország(rész) közti tengeri határvonalat. A szöuli haditengerészet közleménye szerint a behatolót kétszer figyelmeztették, mielőtt célzott lövéseket adtak volna le.

Az északiak viszonozták a tüzet, a két percig tartó tűzpárbaj során a déli őrnaszád összesen 15 találatot kapott. Az incidensnek déli részről nincsenek áldozatai.

Az 1950-53 között lezajlott koreai háborút lezáró fegyverszünet egy demilitarizált övezetet hozott létre a két ország(rész) között, amelynek nyugati irányú meghosszabbítását az Egyesült Államok jelölte ki. A phenjani rezsim nem ismeri el a Sárga-tengeren húzódó úgynevezett északi korlátozó vonal (NLL) létjogosultságát.

A térségben már több ízben zajlott le tűzpárbaj a két haditengerészet naszádjai között, rendszerint amikor a phenjani vezetés magára akarta irányítani a nemzetközi közvélemény figyelmét. 2002 júniusában a KNDK rendkívül féltékenyen szemlélte a Dél-Koreában és Japánban rendezett labdarúgó-világbajnokság sikerét, majd a tengeri határvonalat átszelve északi naszádok tüzet nyitottak a déli járőrhajókra. Az összecsapás következtében egy déli hajó elsüllyedt, négy katona meghalt és többen megsérültek.

A keddi határsértés miatt a szöuli kormányzat határozottan tiltakozott, a délutáni órákban pedig Ri Mjong Bak államfő válságtanácsot hívott össze. A

KCNA hivatalos phenjani hírügynökség közleménye ugyanakkor az észak-koreai haditengerészet megszokott manővere elleni „fegyveres provokációnak" minősítette a történteket. A közlemény szerint a phenjani rezsim bocsánatkérést vár a szöuli kormányzattól. Szakértők véleménye szerint a phenjani vezetés egyrészt ismét magára akarja irányítani a nemzetközi közvélemény figyelmét, másrészt tesztelni próbálja a szöuli kormányzat reakcióit.

Az összetűzésnek dél-koreai részről nincsenek áldozatai, egy észak-koreai hadihajó jelentős károkat szenvedett
South Korean Navy's Chamsuri class patrol boats take part in a drill out at sea in this undated picture released by South Korean Navy via Yonhap News Agency on November 10, 2009. Navies from the rival Koreas exchanged gunfire for the first time in seven years on Tuesday, damaging vessels on both sides and raising tension just days before U.S. President Barack Obama travels to Asia. REUTERS/South Korean Navy/Yonhap (SOUTH KOREA POLITICS MILITARY CONFLICT IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.