Tűzpárbaj Észak- és Dél-Korea között

Az Észak- és Dél-Korea közt húzódó, nyugati tengeri határvonal túloldalára tüzelt hétfőn a hadgyakorlatot tartó Phenjan, amire azonnal válaszlövések érkeztek délről.
Észak-Korea helyi idő szerint a reggeli órákban jelentette be, hogy egy hadgyakorlat keretén belül, éles lőszerrel fog lőni hét határmenti övezetet. Amint eldördültek az első lövések, Dél-Korea azonnal válaszolt, írja a BBC.

„Néhány észak-koreai lövedék landolt a tengerben a hatáltól délre, így a szokásos protokoll szerint, hadseregünk ezt viszonozta" – olvasható a dél-koreai közleményben, amely szerint a tűzpárbaj többkörös volt. A határhoz közel eső Baengnyeong-sziget lakóit azonnal evakuálták.

A félsziget nyugati részén található vitatott övezet már jó ideje szítja az indulatokat a két ország között, ugyanis az ENSZ által megrajzolt tengeri határvonalat Észak-Korea soha nem ismerte el. Három éve már lezajlott egy, a mostanihoz hasonló kölcsönös lövöldözés, 2010-ben pedig olyannyira elfajult a helyzet, hogy Phenjan négy dél-koreai állampolgárt lelőtt. Észak-Korea akkor arra hivatkozott, hogy csak a dél-koreai hadgyakorlatra válaszolt.

Észak-Korea tegnap már borzolta a kedélyeket, ugyanis egy vasárnap nyilvánosságra hozott phenjani külügyminisztériumi közlemény szerint nem zárja ki, hogy „újfajta" nukleáris kísérletet hajt végre azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Kim Dzsong Un rezsimjét a rövid- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal márciusban végrehajtott kísérletek miatt.

Észak-Korea eddig háromszor, 2006 és 2009 után tavaly hajtott végre atomkísérletet. Március 15-én a nagy hatalmú észak-koreai nemzetvédelmi bizottság már fenyegetett „elrettentőnek" szánt atomkísérlettel, de a készülődésnek a dél-koreai védelmi hadsereg múlt heti közlése szerint eddig semmiféle jele nincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.