Tűzijátékot néztek volna, elsüllyedt a hajó

A hongkongi hajótulajdonos cég alkalmazottait és azok rokonait vitte volna tűzijátékot nézni, amikor összeütköztek egy másik hajóval. A több mint 120 utast szállító jármű félig elsüllyedt, legalább 37-an meghaltak, sokakat még keresnek.

A hajó több mint 120 utasa a vízről szerette volna megnézni a tűzijátékot, az este azonban tragédiával végződött. A jármű helyi idő szerint hétfő este fél kilenckor összeütközött egy másik személyszállító hajóval Lamma-szigetnél, és a baleset következtében félig elsüllyedt.

A mentőakció azonnal elkezdődött, a túlélőket még mindig keresik
Rescuers search for survivors in a partially-submerged boat after two vessels collided in Hong Kong October 1, 2012. A major rescue is underway in the waters near Yung Shue Wan on Hong Kong's Lamma island following a collision involving two vessels in the evening, government radio reported on Monday. Police say there were about 100 people onboard both vessels, with many of them in the water. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: DISASTER TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)

A balesetben összesen 37 utas - köztük öt gyerek - vesztette életét, körülbelül száz sérültet pedig kórházba szállítottak. A mentőakció azonnal megkezdődött, hajók, búvárcsapat és helikopterek segítségével keresték a túlélőket. A keresést még nem fejezték be, a hatóságok ugyanis nem zárták ki, hogy vannak még páran a hajótestben, néhány utasnak pedig sikerülhetett kiúsznia a partra.

Az ütközés idején nagy volt a forgalom a sziget körül, ugyanis nemrég ért véget egy őszi fesztivál és egy hosszú hétvége, amely ráadásul egybeesett október 1-jével, Kína nemzeti ünnepével. A félig elsüllyedt hajó tulajdonosa, a Hong Kong Electric is a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra vitte volna alkalmazottait és azok rokonait.

A másik hajón körülbelül száz ember utazott. Ez a jármű csak kisebb károkat szenvedett, és biztonságosan visszatért a kikötőbe.

Az elsüllyedt hajón lévő szemtanúk szerint a másik hajó elég nagy sebességgel ment nekik. A hajó nagyon gyorsan süllyedt, így alig volt idejük arra, hogy felvegyék a mentőmellényt. A hajótulajdonos cég elmondta, hogy a hajó kétszáz fő szállítására volt alkalmas, ezért nem volt túlterhelve.

Lamma délnyugati irányban három kilométerre fekszik Hongkong szigetétől, a turisták és a helyiek körében is népszerű. A BBC helyi tudósítója szerint elég ritkán fordulnak elő halálos hajóbalesetek Hongkong közelében. A város nagyon büszke arra, hogy szigorúan szabályozza a szárazföldi és a vízi közelkedést, ráadásul itt találhatóak a világ legforgalmasabb hajóútvonalai.

Lai Tung-kwok biztonságügyi miniszter bejelentette, a két hajó személyzetének három - három tagját letartóztatták, mivel veszélyeztették az utasok életét. A rendőrfőnök szerint további letartóztatásokra lehet számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.