Tűzharcba keveredtek a magyar katonák Afganisztánban

Tűzharcba keveredtek magyar katonák szombat délelőtt Afganisztánban, Kilagaj térségében. Senki sem sérült meg közülük - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisory Team - MAT) 21 tagja és az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) két százada került konfliktusba a közép-ázsiai ország északi részén lévő Baglán tartományban. A tűzharc alatt a MAT csoportja légi támogatást kért és kapott.

Az incidens előzményéről azt közölte a minisztérium, hogy még pénteken éjszaka "rakétabelövések" érték a MAT táborát, ennek körülményeit, illetve az esetleges károkat akarták felmérni a szövetséges és az afgán katonák, amikor "harcérintkezésbe kerültek".

A magyar és amerikai katonákból álló Katonai Tanácsadó Csoportban jelenleg mintegy 40 magyar szolgál. A csoport fő feladata az ANA egyik zászlóaljának mentorálása.

A csoporttal kapcsolatban éppen pénteken adott ki közleményt a HM, ebben azt írták, hogy a MAT nemrégiben alakult, miután a műveleti tanácsadó és összekötő csoport (OMLT) befejezte munkáját az országban.

A hangsúly az afgán katonák kiképzéséről, felkészítéséről áttevődik a tanácsadásra - fűzték hozzá.

Az OMLT 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban; fő feladata az volt, hogy részt vegyen a Baglán tartomány tizennégy kerületének rendjéért felelős Afgán Nemzeti Hadsereg kiképzésében és felkészítésében, valamint biztosítsa a kapcsolatot a NATO-erőkkel.

A magyar katonákból és az ohiói nemzeti gárda tagjaiból álló OMLT egy nyolcszáz fős afgán zászlóalj kiképzését segítette, a mentorok létszáma körülbelül hatvan fő volt - tették hozzá. A MAT ötven katonával kezdte meg munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.