Tűzharc után tartóztatták le az iraki képviselőt

Ahmed al-Avlaniért a rendőrök terrorizmus vádja miatt mentek el Ramadiban. Fegyverrel várták őket.

A bátyját és állítólag a húgát meg kellett ölniük, de szombaton a nyugati-iraki Ramadiban a biztonsági erőknek végül sikerült őrizetbe venniük egy parlamenti képviselőt, Ahmed al-Avlanit. Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy Avlanit eredetileg terrorizmus vádja miatt akarták letartóztatni, ő és a kísérete azonban automata gépkarabélyokkal és gránátvetőkkel várta a kiérkező rendőröket. Rájuk a testőrök azonnal lőni is kezdtek a politikus ramadi rezidenciája előtt: a tűzharcban hat ember – öt testőr és Avlani bátyja – meghalt, tizenhatan pedig megsérültek, mire a politikus csuklóján kattanhatott a bilincs. Arról csak meg nem erősített hírek szólnak, hogy a tűzharcban Avlani húgát is megölték. Hatósági bejelentések szerint a politikust nem védi a mentelmi jog, mert bizonyítható, hogy súlyos bűncselekményeket követett el.

Avlani szunnita, és – írja az AP – azért akarják felelősségre vonni, mert a 2003-as szövetséges invázió után erőszakra buzdított a síita többség ellen. Támogatja azokat a tüntetőket is, akik Ramadi mellett gyűltek össze tiltakozni a síita Núri al-Maliki miniszterelnök kormánya ellen egy sátorvárosban. Bagdadi vádak szerint ez a sátorváros csendben az al-Kaida egyik főhadiszállásává nőtte ki magát.

Iraknak 2008 óta ez volt a legvéresebb éve. Január óta nyolcezer ember életét követelte az erőszak, többségük a felekezetközi villongások áldozata lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.