Tűzharc kalózok és a NATO-flotta hajója között

Kalózok tüzet nyitottak szerdán a NATO-flotta holland zászlóshajójára Szomália partjainál, a hadihajó viszonozta a tüzet: az összetűzésben egy bűnöző meghalt.

A NATO szerda esti közleménye szerint a kalózok elleni harcra alakult NATO-flotta zászlóshajójának, a Rotterdam fregattnak a legénysége ellenőrizni akart a part közelében egy gyanús motoros vitorlást, amelyről kiderült, hogy kalózhajó.

Mihelyt a fregattról leeresztettek egy gumicsónakot, a vitorlásról és a partról tüzet nyitottak rá. A Rotterdam viszonozta a tüzet. A leadott lövések következtében a kalózhajó kigyulladt, a legénysége pedig a vízbe ugrott.

A holland fregatt legénysége elfogott 25 kalózt. Az akció közben a partról folyamatosan lőtték a fregattot, akkor is, amikor legénysége mentette ki a tengerből a bűnözőket.

A Nemzetközi Tengerhajózási Iroda szerint az idén világszerte 2009 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a kalóztámadások száma. Az év első kilenc hónapjában 233 támadás történt, míg a tavalyi év hasonló időszakában 352, az azt megelőző évben pedig 306. Az idén január és szeptember között világszerte 24 hajót raboltak el, fedélzetükön 458 fős személyzettel. A kalózok hat embert öltek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.