Tüzet nyitottak a tüntetőkre a kasmíri rendőrök

Rendőrsortűzben meghalt négy ember, legkevesebb harminc pedig megsebesült szerdán Kasmír indiai ellenőrzés alatti területén, ahol harmadik hónapja folynak tüntetések a többségükben muzulmánok lakta terület elszakadásáért.

Dzsammu régió Mendhar településén több ezren gyűltek össze szerdán az ellen tiltakozva, hogy az Egyesült Államokban koránégetésekre került sor. A feldühödött tömeg egy keresztény iskolát vett körül, Le a Koránt meggyalázókkal! és Szabadságot akarunk! jelszavakat skandáltak. Egy magát megnevezni nem akaró rendőrtiszt elmondta, hogy a tüntetők erőszakossá váltak, s a rendőrök emiatt nyitottak tüzet, miután könnygázzal és gumibotokkal nem sikerült megfékezni a tiltakozókat. A rendőrök azt követően lőttek a tömegbe, hogy sokan megpróbáltak behatolni az iskola épületébe és a feloszlató felszólításnak nem engedelmeskedtek. Négyen meghaltak, legalább harmincan megsebesültek, akik közül hatnak válságos az állapota - mondta el a tiszt.

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök a Kasmír jövőjéről Újdelhiben kezdődött tanácskozást megnyitva hangoztatta, hogy sokkolták a történtek, és nyugalomra szólított fel. A kormányfő azzal vádolt meg "bizonyos csoportokat", hogy ők szervezték az incidenseket. Hozzátette, hogy komoly párbeszéd csak erőszakmentes légkörben alakulhat ki. Újdelhi a múltban gyakran állította, hogy a Kasmír másik részét ellenőrzése alatt tartó Pakisztán áll a szeparatista akciók hátterében.

Kasmír indiai uralom alatti részén az elmúlt napokban megnövekedett az erőszakos cselekmények száma. A hétfői tüntetések voltak a legvéresebbek, amikor 19 embert öltek meg katonák a tüntetések feloszlatása közben. A hatóságok szigorú kijárási tilalmat rendeltek el, amit kedden és szerdán is sok tüntető megszegett, kövekkel dobálva meg a rendőröket. A tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy június 11-én, a terület elszakadását követelő tüntetésen a rendőrök megöltek egy 17 éves fiatalt. A három hónapja tartó tiltakozásoknak már kilencven civil halálos áldozatuk van, többségük az indiai rendőrök lövéseitől vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.