Tűz ütött ki a csernobili tiltott zónában

Lángra kapott a száraz fű a csernobili atomerőmű tiltott övezetében, a zóna határán, mintegy harminc kilométerre az 1986-ban balesetet szenvedett létesítménytől - hozta nyilvánosságra kedden az ukrán katasztrófavédelem.

A kiszáradt fű előző nap gyulladt ki az elhagyott Kovsilivka és Poliszke települések környékén, majd a lángok átterjedtek a nádasra is a Vuzs folyó árterületén. Jelenleg a több tűzfészekből álló tűz mintegy 130 hektár területet érint.

Oleh Melcsuckij, a katasztrófavédelmi szolgálat helyettes vezetője kedd délutáni kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lángok egyelőre nem terjedtek át az erdős területre.

Igor Sevcsenko környezetvédelmi miniszter szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a tűz elérné az atomerőművet.

Kedden 117-en 24 technikai eszközzel fogtak a tűzoltáshoz, amelybe napközben már repülőgépeket is bevontak. A katasztrófavédelem közlése szerint az illetékes hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, azt viszont nem tudják megmondani, mennyi idő kell a lángok teljes eloltásához.

A kijevi városvezetés közölte, hogy a csernobili zónában égő tűz következtében sem a radioaktív sugárzás szintje, sem a levegőbe került káros anyagok mennyisége nem haladta meg a megengedett mértéket a fővárosban.

Idén áprilisban erdőtűz is pusztított a csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mindössze öt kilométernyire. Szerencsére a tűzet sikerült megfékezni. A lángok akkor az atomerőművet is fenyegették, mert a tűz - melyet valószínűleg szándékosan okozhattak - az erőmű irányába terjedt.

A csernobili atomerőmű Kijevtől mintegy 120 kilométerre északra fekszik. Az erőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt robbanás. A világ legsúlyosabb atomerőmű-balesete óta lassan három évtized telt el, de a harminc kilométeres körzetében emelt tiltott zónában néhol még ma is nagyon magas sugárzási szintet mérnek. A reaktorblokkra emelt betonszarkofág föle jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.