Tízen meghaltak egy líbiai luxuszálloda elleni támadásban

Fegyveresek támadták meg kedden Tripoli egyik külföldiek körében is kedvelt luxusszállodáját. A líbiai biztonsági erők közlése szerint a fegyveresek kilenc emberrel, köztük öt külföldi állampolgárral végeztek.

Iszam Al-Naasz, a líbiai biztonsági erők szóvivője elmondta, hogy a hotel elleni támadásban meghalt külföldiek egy amerikai, egy francia és három tádzsikisztáni állampolgár. Életét vesztette a támadás során öt líbiaia is, köztük a két fegyveres merénylő .

Két amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, az FBI is nyomozást indít az ügyben.

A Földközi-tenger partján fekvő Corinthia Hotel egyik dolgozójának beszámolója szerint  kedden, a bejáratnál a biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni az öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni kezdtek a szálloda személyzetére - írja a The Guardian

Kollégáival és néhány külföldi vendéggel együtt sikerült elmenekülniük az épület hátsó bejáratain át, így épségben kiértek a parkolóba, ahol tőlük körülbelül 100 méterre felrobbant egy kocsiba rejtett pokolgép. A detonációra azután került sor, hogy a védelmi erők behatoltak az épületbe és tüzet nyitottak a fegyveresekre.

A neve elhallgatását kérő férfi elmondta, hogy olasz, brit és török vendégeik is voltak, ám a támadás idején a hotel nagyrészt üres volt. Az alkalmazott azt is elmondta, hogy rendszerint a szállodában száll meg az iszlamista milíciák által támogatott Omár al-Hászi miniszterelnök is, de a történtek idején sem ő, sem testőrei nem voltak ott. 2013 októberében ugyanebben a szállodában támadták meg és rabolták el Ali Zeidan akkori miniszterelnököt is.

A Corinthia Csoport szóvivője elmondta, hogy az egyik a hotelben dolgozó, fülöp-szigeteki nő megsérült a támadás során. Elmondta, hogy a líbiai biztonsági erők helyi idő szerint három óra körül átvették az irányítást. Beszámolt róla, hogy a támadók az előcsarnokba lépve szétlőtték a biztonsági kamerákat, hogy ne láthassák kintről, hol is vannak az épületen belül. Végül a biztonsági erők bekerítették a fegyvereseket. „Egyelőre semmi sem biztos, még mindig vizsgáljuk, pontosan mi is történt” - mondta.

A Twitteren az Iszlám Állam líbiai ága magára vállalta a támadást – írja a BBC. A szervezet a 2013 októberében, Líbiában, amerikai csapatok által elfogott Abu Anasz al-Libi al-Kaida veterán miatt álhatott bosszút. Al-Libit az 1998-ban Kenyában és Tanzániában történt amerikai nagykövetségek ellen elkövetett robbantásokkal gyanúsították, és vizsgálati fogságban tartották Amerikában, ahol január 2-án, néhány nappal a tárgyalás előtt meghalt.

Az Iszlám Állam átvette az irányítást Líbia keleti részén, Derna város közelében. A szélsőséges szunnita szervezet kiképzőtáborokat is létre hozott, melyek a Pentagon decemberi közleménye szerint egyelőre hevenyészett állapotban vannak.

2011. októbere, Moamer Kadhafi bukása és halála óta Líbiában politikai káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van. Az iszlamista többségű parlament Tripoliban van, a másik, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház pedig Tobrukban ülésezik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.