Tusk: Elfogadhatatlan az orosz Szmolenszk-jelentés

Donald Tusk lengyel miniszterelnök nem fogadja el a szmolenszki légi katasztrófáról szóló orosz jelentést, mert a dokumentum hiányos vagy tévedéseket tartalmaz, végkövetkeztetései megalapozatlanok. A lengyel belügyminisztérium már eljuttatta Moszkvának a megjegyzéseit.

A lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) zárójelentésének tervezetét az április 10-i szmolenszki légi katasztrófáról, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski lengyel államfő és további 95 személy, köztük számos magas rangú lengyel politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető.

Tusk Brüsszelben pénteken lengyel újságíróknak leszögezte: kétség nem fér hozzá, hogy a jelentéstervezet elfogadhatatlan — jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A lengyel belügyminisztérium csütörtök este közölte, hogy diplomáciai úton eljuttatta Moszkvának a tervezethez fűzött megjegyzéseit, de ezek tartalmáról nem adott tájékoztatást.

Tusk kijelentette, hogy a dokumentum hiányos vagy tévedéseket tartalmaz, végkövetkeztetései megalapozatlanok. Nem felel meg lengyel hatóságok által támasztott elvárásoknak, és a lengyel fél szerint az oroszokat mulasztások terhelik a nemzetközi polgári repülést szabályozó Chicagói Konvenció alapján rájuk háruló kötelezettségeik teljesítésében is. Tusk nem bocsátkozott annak taglalásába, hogy Varsó mit kifogásol konkrétan az orosz jelentéstervezetben.

A dokumentumot az orosz hatóságok október 20-án adták át a lengyel félnek, amelynek hatvan napja volt arra, megtegye megjegyzéseit. Ennek határideje december 19-én jár le.

A jogi huzavona tovább folytatódik a két fél között a katasztrófa körülményeinek vizsgálatában. Andrzej Seremet lengyel főállamügyész vonakodik elfogadni az orosz légiirányítók vallomásának módosítását. Az első változatban még arról volt szó, hogy a szmolenszki irányítótorony is felelős lehet az orosz kormánygép katasztrófájáért. Az augusztusi újabb vallomásokra hivatkozva az orosz fél azonban már a teljes felelősséget a lengyel pilótákra hárította. Seremet szerdán magyarázatot követelt arra, hogy az orosz fél miért nyilvánította érvénytelennek az első vallomásokat, és mivel indokolja ezt.

 

A szerencsétlenül járt gép roncsára fecskendez oltóanyagot egy tűzoltó 2010. április 10-én, miután leszállás közben lezuhant a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító repülőgép a szmolenszki repülőtér közelében
Szmolenszk, 2010. április 10. A szerencsétlenül járt gép roncsára fecskendez oltóanyagot egy tűzoltó 2010. április 10-én, miután leszállás közben lezuhant a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító repülőgép a szmolenszki repülőtér közelében. A Tu-154-es fedélzetén az államfővel és a feleségével együtt 132 ember tartózkodott, senki sem élte túl közülük a katasztrófát. (MTI/EPA/NTV)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.