Tusk kijelölt lengyel miniszterelnök bemutatta új kormányát

Donald Tusk kijelölt lengyel miniszterelnök csütörtökön sajtóértekezleten ismertette új kormánya összetételét, azt követően, hogy a Belweder-palotában tájékoztatta Bronislaw Komorowski államfőt az új kabinet névsoráról.

A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) új koalíciós kormányában továbbra is miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter maradt Waldemar Pawlak, a PSL elnöke. A kulcstárcák közül a külügyi, a pénzügyi és a nemzetvédelmi tárcák gazdái nem változtak.

Donald Tusk ismerteti új kormánya összetételét
Varsó, 2011. november 17. Donald TUSK kijelölt lengyel miniszterelnök sajtóértekezleten ismerteti új kormánya (kombókép) összetételét, azt követően, hogy tájékoztatta Bronislaw Komorowski államfőt az új kabinet névsoráról. (MTI/EPA)

Az új kabinetben 8 régi és 11 új miniszter foglal helyet.

Új vezetője lesz többek között a belügyi, kincstárügyi, igazságügyi, közoktatási, egészségügyi és sportminisztériumnak. A kormányban négy nő van.

A kisebbik koalíciós partner továbbra is három tárcát birtokol: a gazdasági és mezőgazdasági miniszter személye nem változott, viszont új gazdája van a munkaügyi tárcának Wladyslaw Kosiniak-Kamysz parasztpárti politikus személyében.

Egy új tárcát is létrehoztak, a közigazgatási és digitalizálási minisztériumot, melynek vezetője Michal Boni lett.

Meglepetést keltett, hogy Krzysztof Kwiatkowski eddigi igazságügyi minisztert - akinek teljesítményével az ellenzék is elégedett - egy nem jogász, hanem filozófus végzettségű politikus, Jaroslaw Gowin váltja az új kormányban. A sport- és idegenforgalmi tárcát Joanna Muchára bízta a kijelölt miniszterelnök, amivel szintén meglepte a sajtót és a politikai megfigyelőket.

Nem kapott kormánytisztséget Grzegorz Schetyna, a szejm korábbi elnöke, a PO elnökhelyettese, akit Tusk vetélytársaként jellemeznek. A kijelölt miniszterelnök közlése szerint Schetyna továbbra is szoros munkatársa marad a kormánypártban, és az új szejmben a külügyi bizottság elnöke lesz.

Tusk potenciálisan erősnek nevezte új kormányát, és utalt arra, hogy a lengyel választók a rendszerváltás óta először adtak bizalmat egy kabinetnek munkája folytatására.

Tusk pénteken tartja meg expozéját a szejmben: a sajtóba kiszivárgott hírek szerint a kijelölt miniszterelnök takarékossági programot és radikális reformokat fog bejelenteni. A bizalmi szavazásra szombaton kerül sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.