Tusk: a ciprusi békefolyamat török támogatásától is függ a migrációs egyezmény

A migrációs válság kezeléséről az Európai Unió és Törökország között körvonalazódó megállapodás sikere attól is függ, hogy Ankara támogatja-e a ciprusi béketárgyalásokat - figyelmeztetett szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A tanács elnöke a tagállamok vezetőinek írt szerdai meghívólevelében kifejtette, hogy az uniós és török vezetők közötti tárgyalások a ciprusi helyzet rendezésére is lehetőséget nyújthatnak. "Csak akkor léphetünk itt előre, ha ez lehetséges" - szögezte le az egykori lengyel kormányfő, aki az utóbbi napokban Ankarába és Nicosiába is ellátogatott.

Az Európai Unió és Törökország közötti előző heti csúcsértekezleten elvi megállapodás született a megállapodástervezet főbb vonalairól, és az azóta eltelt időben Donald Tusk ennek alapján megpróbált előkészíteni egy olyan kompromisszumos tervezetet, amely elfogadható a huszonnyolc uniós tagállam és Ankara számára egyaránt. Mint Tusk írta, "halad a munka, de még sok tennivaló van hátra".

Levelében az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hosszú a listája a megoldásra váró kérdéseknek, a legfontosabb azonban annak a biztosítása, hogy az elfogadott döntések összhangban legyenek a nemzetközi és az uniós joggal.
Azt is meg kell vizsgálni, hogy az egyezmény megkötése esetén miként lehet elejét venni annak, hogy újabb tengeri vagy szárazföldi migrációs útvonalak jöjjenek létre Törökország és az Európai Unió országai között - olvasható a levélben. Tusk szerint fel kell gyorsítani a Törökországnak nyújtandó támogatás kifizetését és meg kell vitatni a menedékkérők önkéntes áthelyezésének lehetőségeit.

A készülő egyezmény értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.