Türkménbasi szerenádra fakadt

És gitározott is: Gurbanguly Berdimukhammedov türkmén elnök egy saját maga által szerzett szerelmes dalt énekelt el 54. születésnapja alkalmából külön az ő tiszteletére rendezett televíziós műsorban.

A maga körül erős személyi kultuszt létrehozó türkmén elnök egy saját maga által szerzett szerelmes dalt énekelt el 54. születésnapja alkalmából a külön az ő tiszteletére rendezett televíziós műsorban.

Gurbanguly Berdimukhammedov zöld pólóban és szürke nadrágban énekelt, és dalát gitáron kísérte. A produkciót óriás vetítőn láthatta egy koncert 3500 nézője a főváros, Asgabat egyik koncerttermében. A nézők állva és tapsolva nézték az előadót. A tévéműsor vezetője elmondta, hogy az elnök maga szerezte az „Értetek, fehér virágaim” című dal szövegét és zenéjét is. A gitárt és Berdimukhammedov másik hangszerét, egy tangóharmonikát  - mint „a nemzet nagy kincseit” - elhelyezték a nemzeti múzeumban - tette hozzá.

A Saparmurat Niyazov néhai diktátor 2006. decemberi halála után hatalomra került Berdimukhammedow kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatva egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a Nap irányába forgó, arany Niyazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát.

Bár Berdimukhammedov hozzáfogott a gazdaság nyitottabbá tételéhez, a beígért politikai reformok elmaradtak, s az elnök továbbra is önkényuralmi eszközökkel irányítja Türkmenisztánt.

Gurbanguly Berdimukhammedov. Nemzeti kincseket teremtett
Gurbanguly Berdimukhammedov
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.