Főleg németek haltak meg az isztambuli vérfürdőben

Legkevesebb tíz ember meghalt és tizenöten megsérültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a török nagyváros történelmi városrészében, Sultanahmetben. Az áldozatok többsége német állampolgár, két sérült állapota kritikus.

Az al-Dzsazíra török sajtóhírekre hivatkozva írja, legalább tíz ember meghalt és tizenöten megsérültek, amikor a detonáció  megrázta a Sultanahmet teret helyi idő szerint kedd délelőtt, 10 óra után 20 perccel. A közelben találhatóak a város legfontosabb turisztikai célpontjai, a Hagia Szophia és a Kék mecset is.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes ankarai sajtótájékoztatóján terrorcselekménynek nevezte az incidenst, azt állítva, hogy egy 1988-ban Szíriában született öngyilkos merénylő, Gait Abdul Ahab robbantotta fel magát Isztambulban. Őt Kurtulmus szerint a testrészei alapján azonosították, a török DHA hírügynökség ennek ellentmondó későbbi jelentése szerint azonban az öngyilkos merényletet egy Nabil Fadli nevű szaúdi állampolgár hajtotta végre.

A Reuters hírügynökség úgy tudja, az áldozatok többsége német állampolgár volt, és erről Ahmet Davutoglu török miniszterelnök már telefonon értesítette is Angela Merkel német kancellárt. Az AP hírügynökség török hatósági forrásokból úgy értesült, hogy kilenc német állampolgár van az áldozatok között.

A robbanás közelében több fontos turisztikai célpont is található
A robbanás közelében több fontos turisztikai célpont is található
Osman Orsal / Reuters

Rendőrségi jelentések szerint tartani lehet egy második robbantástól is, ezért fokozott biztonsági intézkedések léptek életbe.A kompközlekedés leállt, az utcákat rendőrségi kordonokkal zárták el.

Emre Rende isztambuli fotós az al-Dzsazírának a helyszínről jelentkezve délelőtt azt írta, fültanúk szerint a város más pontjairól is hallani lehetett robbanást, a rendőrség pedig feltételezhetően egy merénylőt keres.

Egy közeli irodaházban dolgozó férfi az NTV televíziónak azt nyilatkozta, a robbanás megrázta azt az épületet is. Az utcán rengeteg emberi test hevert, és nehéz volt megállapítani, hogy „kik az élők és kik a holtak".

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárságú áldozata lenne a délelőtti robbanásnak – tájékoztatták az MTI-t. A konzuli szolgálat azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Sultanahmet negyedet pedig lehetőség szerint kerüljék el.

Javasolják, hogy az Isztambulban tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Emellett továbbra is kérik, hogy a Törökországban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat.

A keddi robbanással kapcsolatban az isztambuli főkonzulátus a 0090-533-375-8715 telefonszámon érhető el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.