Turcsinov lett az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács új vezetője

Petro Porosenko ukrán elnök Olekszandr Turcsinovot, a parlament korábbi elnökét az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetőjének nevezte ki.

A kinevezésről szóló rendeletet kedden tették közzé az államfő hivatalos honlapján. A közvetlenül az államfő alá rendelt RNBO központi koordinátori tevékenységet végez az oroszbarát szakadárok ellen folyó kelet-ukrajnai hadműveletben. A testület előző vezetője, Andrij Parubij augusztus 7-én mondott le, azóta nem volt vezetője a tanácsnak.

Porosenko a kinevezés bejelentésekor közölte, hogy Turcsinov egyik elsődleges feladata a védelmi szféra megreformálása, valamint a korrupció elleni küzdelem lesz.

Turcsinov a Majdan-tüntetések nyomán történt parlamenti hatalmi átrendeződéskor lett a parlament elnöke február 22-én, másnap a törvényhozás Viktor Janukovics akkori államfő eltávolítása után megbízta őt az elnöki teendők ideiglenes ellátásával is. Ez utóbbi feladatot a május 25-én megrendezett előre hozott elnökválasztáson nyertes Petro Porosenko hivatalba lépéséig töltötte be. Porosenko június 7-én tette le a hivatali esküt.

Turcsinov évekig Julija Timosenko közeli munkatársa volt, majd kivált a Haza pártból és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel új pártot alapított Népi Front néven, amellyel az október 26-án tartott rendkívüli parlamenti választásokon a második legtöbb mandátumot szerezte meg Petro Porosenko Blokkja után a törvényhozásban. A Népi Front is csatlakozott az öt frakcióból alakult, Európa-párti többségi koalícióhoz a parlamentben, viszont a házelnöki tisztet a Porosenko pártszövetségéhez tartozó Volodimir Hrojszman volt miniszterelnök-helyettes kapta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.