Tüntetőkkel csaptak össze ENSZ-békefenntartók Haitin

ENSZ-békefenntartók csaptak össze Haitin a volt kormányfő, Jean-Bertrand Aristide támogatóival a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Aristide-ot pénzmosással, korrupcióval és drogkereskedelemmel vádolják, de támogatói szerint a vizsgálatoknak politikai hátterük volt. Aristide-et a szegények bajnokaként látják az országban, és még most is népszerű Haitin. Őt választották meg Haiti első elnökének 200 év függetlenség után, de 2004-es felkelés után kiszorult a hatalomból. Hét évet élt száműzetésben Dél-Afrikában mielőtt 2011-ben visszatért volna az országba.

Hívek tucatjai barikádokat állítottak fel Aristide otthona előtt, mert attól tartanak, hogy letartóztatják volt kormányfőt. Az ENSz csapatok füstgránátokat vetettek be, hogy eloszlassák a tömeget, akik korábban egy ENSz felszereléseket szállító kocsit megtámadtak - írja a BBC.

Szerdán a bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene, miután nem jelent meg a bíróság előtt és így nem reagált a vádakra. Ügyvédje szerint Aristide azért nem ment el a tárgyalásra, mert nem kapott idézést.

A nagyjából 150 fős tüntető tömeg égő autógumikkal torlaszolta el a politikus házához vezető utat még csütörtökön, így próbálva megakadályozni letartóztatását. Néhány tüntető kövekkel kezdte dobálni az ENSZ tisztviselőit.

Az ENSz békefenntartót telepítettek a felkelés után az országba, közülük még több mint 10 ezren maradtak. Az ENSZ-missziót sokan bírálták, többek között azért is, mert túlzott erőt alkalmaznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.