Tüntetők zárták körbe a Fehér Házat

A tiltakozók egy olajvezeték ellen léptek fel, mert a bele táplálandó nyersolajat kanadai olajhomokból nyernék ki, s az eljárás megítélésük szerint túl nagy környezetszennyezéssel jár.

Tüntetők ezrei zárták körbe vasárnap a washingtoni Fehér Házat, hogy nyomást gyakoroljanak Barack Obama amerikai elnökre annak érdekében, hogy környezetvédelmi megfontolásokból utasítsa el egy Kanadából az Egyesült Államokba kiépíteni tervezett olajvezeték engedélyezését.

A TransCanada vállalat által megépíteni kívánt Keystone XL olajvezeték ellenzői hónapok óta nyomatékosan a projekt elutasítására buzdítják az elnököt.

A tiltakozók azért ellenzik a vezetéket, mert a bele táplálandó nyersolajat kanadai olajhomokból nyernék ki, s az eljárás megítélésük szerint túl nagy környezetszennyezéssel jár.

Előfordulhat, hogy a vezeték megépítésével kapcsolatos viták elhúzódnak a jövő évi amerikai elnökválasztás kampányáig.

Obama politikai csapdahelyzetbe kerülhet akkor is, ha engedélyezi a vezeték megépítését, és akkor is, ha elutasítja. A projekt engedélyezése támogatná Obama munkahelyteremtést és az ország energiaforrásainak diverzifikálását célzó törekvéseit, de ezzel elidegeníthetné magától a Demokrata Párt egyes olyan törzsszavazóit, akik már amúgy is csalódottak az elnöknek a klímaváltozás elleni küzdelemben nyújtott teljesítménye miatt.

A TransCanada szóvivője azzal vádolta a tüntetőket, hogy tudomást sem vesznek azokról a munkanélküliekről, akiknek a vezeték megépítése biztosítana állást. A cég szerint a csővezeték alkatrészeinek legyártása és összeszerelése 20 ezer amerikainak adna munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.