Vaskordonnal törtek be a kormányépületbe a tüntetők

Demokráciapárti tüntetők kisebb csoportja próbálta meg elfoglalni a hongkongi törvényhozás épületét szerda éjszaka. A rendőrség négy embert vett őrizetbe.
Nem csitulnak a nyolc hete tartó tüntetések a Kína fennhatósága alá tartozó különleges igazgatású területen. A demonstrálók által felállított utcai barikádok bontását már megkezdték a hatóságok. A tüntetők néhány órával a takarítás megkezdése után lendültek újra akcióba.

Reuters beszámolója szerint több mint 100 rohamrendőr sisakban, gumibottal és pajzzsal védte a hongkongi kormányépületet, farkasszemet nézve a tüntetőkkel, akik szabad választásokat követelnek. A demonstrálók azt kiabálták: "Rendőrök, visszavonulás!"

Feldühödött tüntetők egy csoportja betörte a törvényhozás épületének homlokzatát. Ez volt az első alkalom, hogy a "több demokráciát" követelő demonstrálók megpróbálták elfoglalni a kormányépületet. A tüntetők vaskordonnal és járókövekkel dobálva zúzták szét az intézmény üvegbejáratát. Néhány tüntetőnek így sikerült bejutnia az épületbe. A rendőrök paprikaspray-vel és pajzsaikkal próbálták visszaszorítani az aktivistákat, akik esernyőkkel védekeztek.

Egy demokráciapárti képviselő, néhány békés tüntetővel karöltve próbálta megfékezni feldühödött társait. Fernando Cheungnak nem tetszett, amit az aktivisták egy része művel, szerinte nagyon szerencsétlen, hogy ez történt.

Alex Chow, a hongkongi tüntetések egyik szervezője is elítélte a szerda éjszaka történteket. A diákszövetség főtitkára szerint értelmetlen volt az épület elleni támadás, de ez még nem azt jelenti, hogy elveszítették volna a kontrollt a demonstrációk felett.

A rendőrség négy embert vett őrizetbe a tüntetésen. A CNN információi szerint a Hongkongi Törvényhozási Tanács átütemezte szerdai találkozóit az épületrongálás miatt, és törölte nyilvános megbeszéléseit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.