Tüntetéshullám Szófiában

Mintegy kétezer tüntető vonult az utcára csütörtökön is Szófiában, hogy a bolgár kormány távozását követelje, a kabinetet téve felelőssé a szerteágazó korrupció és a gazdasági válság elmélyülése miatt.

Előző nap a parlament előtti tüntetés összecsapásokba torkollott a rendőrök és a szélsőséges tüntetők között, akik közül  többen házilag készített robbanószerkezetekkel érkeztek a  helyszínre. Az összetűzésekben harmincöten sérültek meg,  közöttük 14 rendőr.

Csütörtökön a tüntetés ugyanott erőszak nélkül zajlott, miután a rendőrök  megelőző intézkedésként őrizetbe vettek 22 embert, akiknél  veszélyesnek minősített tárgyakat találtak. Előző nap 156 embert, közöttük 32 kiskorút állítottak elő.

A megmozdulás kétezer résztvevője „mondjon le” és „maffia” szavakat skandálta. Az előrehozott törvényhozási választásokat követelő parlamenti ellenzék is csatlakozott a tüntetőkhöz.

A közvélemény-kutatók szerint a bolgárok 70 százaléka szeretné a kormány távozását, 75 százalékuk elégedetlen a parlament  munkájával. A legtöbben a korrupció elleni harc eredménytelensége miatt bírálják a politikai elitet. Az Európai Unión belül a 7,6 millió lakosú  balkáni országban a legalacsonyabb az egy főre jutó hazai össztermék.

A soron következő választásokat nyáron tartják, Szergej  Sztanisev szocialista kormányának elsöprő többsége van a parlamentben.

Kormányellenes tüntetők a szófiai parlament előtt
Kormányellenes tüntetők a szófiai parlament előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.