Tüntetés és felháborodás az igazságügyminiszter leváltása miatt

Nem csitul, hanem növekszik a felháborodás Jirí Pospísil prágai igazságügyminiszter e hét eleji váratlan leváltása miatt.

A cseh fővárosban szerda este az Adjátok vissza a jogállamot! civil szerveződés felhívására több ezren jelentek meg a Béke téren, s követelték Petr Necas kormányfő azonnali lemondását. – A tárcavezető hirtelen menesztése, továbbá az a tény, hogy Václav Klaus elnök szinte pillanatok alatt eleget tett a miniszterelnök kérésének, egyértelműen igazolja, milyen befolyásos csoportérdekek irányítják a cseh politikát, amely egyre inkább maffianizálódik – mutatott rá a tüntetésen felszólaló Ondrej Liska, a cseh zöldek (SZ) elnöke.

Tiltakozik a kormányfő által vezetett Polgári Demokrata Párt (ODS) több megyei szervezete is. A hét végére Plzenbe hívták meg a pártelnököt, hogy adjon részletes magyarázatot. – Ha nem jön el, akkor hétfőn mi megyünk fel hozzá, s elmondjuk neki, milyen meggondolatlan döntést hozott, amely miatt országszerte már több százan léptek ki az ODS- ből – nyilatkozta Roman Jurecko, a legerősebb kormánypárt megyei szervezetének alelnöke. Bejelentette azt is, hogy a leváltott tárcavezetőt megyei elnökjelöltként kívánják indítani a kora őszi regionális választásokon. Pospísil néhány hetes gondolkodási időt kért, azután dönt a felkérésről.

Mindeközben az oknyomozó újságírók kiderítették, hogy Petr Necas magyarázkodása – amely szerint azért  menesztette a minisztert, mert egymillió koronával több pénzt kért a jövő évi büdzsé tervezetében, s ezzel megsértette a költségvetési fegyelmet – védhetetlen. Ugyanis Miroslav Kalousek pénzügyminiszter indokoltnak tartotta kollégájának kérését, s a kormányülés előtt arról tájékoztatta őt, hogy talál forrásokat a többletköltség fedezésére.

Cseh lapok és a legtöbb politikai elemző egybehangzó véleménye szerint a tárcavezetőnek azért kellett viharos gyorsasággal távoznia, mert menesztette azokat az ügyészeket, akik csaknem két éven át akadályozták a kormányfő holdudvarához tartozó, korrupciógyanúba keveredett politikusok (köztük a jelenlegi és a volt védelmi miniszter) ügyeinek kivizsgálását. Helyükbe olyan fiatal, vidéki utódokat akart a prágai főügyészségre kinevezni, akik eddigi döntéseikben nem voltak tekintettel a gyanúsítottak párthovatartozására. Ezért nyilván felgyorsították volna a szőnyeg alá söpört gyanús esetek felgöngyölítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.