Az ASEAN-csúcsot fenyegetik a vörös ingesek

Több ezer ellenzéki tüntető gyűlt össze a thaiföldi kormányfő lemondását követelve pénteken a délkelet-ázsiai csúcstalálkozó leendő helyszíne közelében a thaiföldi Pattajában.

Nyolcezer, rohamfelszereléssel ellátott rendőr őrzi a thaiföldi üdülőközpont, Pattaya egyik félszigetét, ahol kétnapos tanácskozást tartanak a délkelet-ázsiai együttműködési szervezet (ASEAN) tagországának vezetői, kiegészülve Kína, Japán, Dél-Korea és India képviselőivel.

Thakszin Szinavatra volt kormányfő hívei elsodorták a gyenge rendőri ellenállást
Thakszin Szinavatra volt kormányfő hívei elsodorták a gyenge rendőri ellenállást

A rendkívüli biztonsági intézkedések a héten Bangkokban újra fellángolt kormányellenes tüntetéseknek szólnak, amelyek hangadói azzal fenyegetőztek, hogy a demonstrációt áthelyezik a fővárostól mintegy 150 kilométerre lévő nemzetközi konferencia helyszínére.

A katonai hatalomátvétellel 2006-ban megdöntött exkormányfő, a korrupciós vádak miatt önkéntes száműzetésbe kényszerült multimilliomos vállalkozó, Thakszin Sinavatra vörös inges hívei – szerdán majd százezren, csütörtökön viszont már csak harmincezren – megbénították Bangkok fő közlekedési csomópontjait, követelve Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök lemondását.

A kormányfő különös választ adott erre: most péntekre munkaszüneti napot rendelt el, abban a reményben, hogy a meghosszabbított hétvégére a tüntetők hazamennek vidékre, így a fővárosban csökken a feszültség. Közölte azt is, szükség esetén a hadsereget is mozgósítja a Pattayába vezető főút elzárására, megakadályozandó a tüntetők eljutását a konferencia központjához.

Az ASEAN-csúcsot egyébként egy ízben, a múlt év végén már el kellett halasztani, mert akkor az ellentábor, a Thakszin utódpártja által vezetett kormánykoalíció megbuktatását szorgalmazó sárga ingesek bénították meg nyolc napig Bangkok két repülőterét, hatalmas kárt okozva Thaiföld legfőbb bevételi forrásának, az idegenforgalomnak. (Külföldiek százezrei rekedtek Thaiföldön, illetve kellett lemondaniuk utazásukat.)

A november végi akció azonban politikai szempontból sikeres volt, egy parlamenti “puccsal” az akkori ellenzék a kisebb pártok megnyerésével többségbe került, s így alakíthatott új kormányt Abhiszit decemberben. Lám, “a kormányfő mondjon le” taktikája gyorsan színt váltott Thaiföldön, ahol a lakosság évek óta két részre szakadt: a fővárosi középosztály Thakszin-ellenes, míg a szegényebb vidék nagy része továbbra is az exkormányfő híve maradt, annak populista szociális reformjainak betudhatóan.

A thai kormány a héten nem alkalmazott erőszakot a tüntetőkkel szemben. A bangkoki közlekedési káoszon túlmenően az egyedüli incidens az volt, hogy a Pattayára látogató Abhiszit kormányfő gépkocsijának üvegét a tüntetők kövekkel betörték. A Thakszin-párti Egyesült Front vezetője, Jatuporn Prompan közölte, folytatják a demonstrációkat, amíg az “illegitim” Abhiszit-kabinet le nem mond, s nem írnak ki új választásokat.

A kormánynak kínos lenne, ha a 16 ázsiai vezető csúcsát valóban meg tudnák zavarni a tüntetők a világ televízióinak jelenlétében. A helyszíni tudósítások szerint néhány ezer demonstráló összegyűlt Pattayán, akik egészen az ASEAN-csúcsnak helyet biztosító luxusszálloda kapujáig nyomultak. A feszültség valamelyest csökkent, miután az ASEAN titkársága hajlandó volt átvenni a tüntetők levelét. A tiltakozók ezt követően elkezdtek visszavonulni a szállodától, de fogadkoztak, hogy másnap visszatérnek.

A kétnaposra tervezett ASEAN-csúcson a fő téma – értelemszerűen – a világgazdasági válság hatásával szembeni védekezés, amelyhez a kisebb államok a nagy Kínától és a gazdaságilag erős Japántól remélnek támogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.