Tüntetést tartanak Hegyeshalomnál

A szombati 11 ezer után ma újabb 2200 menekült van úton Németország felé – jelentette be vasárnap délben az ÖBB osztrák államvasutak szóvivője.
Elhagyta Grazot az a 350 rendkívül kimerült menekült, akiket reggel szállítottak oda pihenés céljából a magyar határról. Az emberek Németország felé vették az irányt, összesen 16-an döntöttek úgy, hogy inkább Ausztriában maradnak. A vasúttársaság a menetrendszerű járatokon túl, óránként egy extra vonatot indít Bécsből Münchenbe, összesen negyven vonat startol.

Ellentmondásos hírek érkeznek arról a civil kezdeményezésről, amelynek keretében 500 ember 300 személyautóval - némi habozás után - vasárnap délelőtt a bécsi Pratersterntől elindult, hogy a gyalogos menekülteket Magyarországról Ausztriába szállítsák. Az autók, a szervezők kérésének megfelelően, meleg ruhákkal megtömve rajtoltak. Az eredeti terv az volt, hogy az M1-esen addig haladnak, amíg a tömeg szembe nem jön velük. Amikor kiderült, hogy az autópályát a menekültek nem használhatják, előbb három felé vált a menet, (Győr, Budapest, Hegyeshalom) végül, ha igaz, a régi hegyeshalmi átkelőt veszik célba, ahol szolidaritási tüntetést tartanak és a ruhákat szétosztják.

Bár Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke elutasította az osztrák kancellár kezdeményezését, hogy sürgősen hívják össze az uniós miniszterelnökök és államfők rendkívüli értekezletét a menekült politika megvitatására, Werner Faymann kijelentette, hogy még szeptemberben sort kell keríteni a magas szintű találkozóra egy hónappal a hivatalos időpont előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.