Tunéziai gyereklap: hogyan készíts benzinbombát?

Bűnvádi eljárás alá vonhatják azt a tunéziai gyerekmagazint, amely a Molotov-koktél történetéről szóló cikkben azt is elmagyarázta, hogyan gyárthat benzinbombát a gyerek otthon.

A Qaws Quzah („Szivárvány”) nevű népszerű gyerekújság bűnvádi eljárás elé nézhet, mert egyik cikkében bemutatta, hogyan készíthetnek a gyerekek otthon benzinbombát. A cikk alapvetően a Molotov-koktél történetéről szólt, de az egyik „tudás boxban” instrukciókat és diagramokat is közöltek arról, hogyan lehet összeeszkábálni a robbanószerkezetet.

A politikai irányultság nélküli magazin több évtizedes múltra tekint vissza Tunéziában, az 5 és 15 év közötti gyerekek között a legnépszerűbb. Az újságban például azt mondják a bombáról: „Gyakran használják felkelésekkor és szabotázsakciókban, ugyanis nagyon könnyen elkészíthető és használható.”

A női és családi ügyekért felelős minisztérium kedden elmondta, az újságcikk „erőszakos és terrorizmussal kapcsolatos gondolatokra buzdít”, ráadásul veszélyezteti mások életét azzal, hogy terrorcselekmények esetén a Molotov-koktél használatára ösztönöz. A minisztérium eljárást indít a kiadó és mindenki ellen, akinek köze volt a cikkhez. A bíró dönt majd, hogy pontosan mivel vádolják lapot, a minisztérium szerint erőszakra való felbujtás lehet az egyik vádpont.

Tunéziában a forradalmat demokratikus választások követték, így került az ország élére a mérsékelt iszlamista Ennahda párt. A szélsőséges vallási csoportok között azonban még mindig gyakoriak az összecsapások, amelyek során gyakran használnak benzinbombát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.