Tunéziában sikerült megállapodni az ügyvezető kormányról

A jövő évi választásokig Mehdi Dzsomaa jelenlegi ipari miniszter áll az észak-afrikai ország kormányának az élére. Kis híján sikerült rekordot is dönteni.

Miniszterelnökként Mehdi Dzsomaa, az ipari tárca jelenlegi vezetője lesz a kormányfő – jelentették be szombaton Tunéziában, ahol a konzervatív iszlamista kormánypártnak, az Ennahdának és az ellenzéknek több hónapos huzavona után sikerült megállapodnia a politikai konfliktus feloldásáról. Dzsomaát hat jelölt közül választották ki. A jövő évi választásokig fogja irányítani az észak-afrikai orrszágot, hol 2010 decemberében forradalom söpörte el Zine al-Abidin Ben Ali elnököt és a rezsimjét, a kezdő lökést adva a később többek között Líbiára és Egyiptomra is átterjedő, arab tavasz néven ismert felkeléssorozatnak.

Az első jelölt egyébként, akiről az Ennahdának és az ellenzéknek sikerült megegyeznie, Musztafa Filali volt, aki a függetlenné vált Tunézia első elnöke, Habib Burgiba idején a mezőgazdasági minisztériumot vezette. Bár Feti Adzsadi, az Ennahda vezetője szerint Filali lett volna az ideális jelölt, életkorára hivatkozva a politikus végül visszautasította a felkérést. Filali 92 éves. Ő lehetett volna a legidősebb miniszterelnök a világon.

Az Ennahda vezette kormányzó koalíció és az ellenzéki, többségében szekuláris pártok az UGTT szakszervezeti szövetség közvetítésével október 25-én kezdtek tárgyalásokat egy független kormány alakításáról, amely az országot vezetné a választásokig, illetve az új alkotmány elfogadásáig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.