Tunézia: újságírósztrájk a sajtószabadságért

Ez volt az első olyan tüntetés idén, amely eredményt hozott, s közben nem járt erőszakkal – mondja egy férfi lelkesen a tunéziai főváros központi, Habib Burgibáról elnevezett széles sugárútjának egyik teázója teraszán.

A Ben Ali elnök majd' három évtizedes diktatórikus rendszerét megdöntő forradalom első alkotmányozó nemzetgyűlési választásán egy éve diadalmaskodó mérsékelt iszlamista kormány a szerdai általános újságírósztrájk hatására bejelentette, hogy hatályba léptette azt a hónapok óta elkészített, de visszatartott két törvénytervezetet, amely garantálja a sajtószabadságot, szabályozza a információs szektor működését. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint “a kormány kész további párbeszédre is, hogy pozitívan járuljon hozzá a médiát érintő kérdések megoldásához”.

Tunisian journalists protest in Tunis October 17, 2012. Tunisian journalists went on strike on Wednesday, piling pressure on the Islamist government they accuse of restricting freedom of speech after a revolt toppled the country's autocratic leader last year. Tunisia's once-staid media has enjoyed a new lease of life since the removal of Zine al-Abidine Ben Ali, but activists say the government, led by the moderate Islamist Ennahda party, is now seeking to impose new controls. REUTERS/Zoubeir Souissi (TUNISIA - Tags: POLITICS MEDIA CIVIL UNREST)

Az 1200 főt tömörítő tunéziai újságíró-szervezet (SNJT), köztük az állami televízió és média, miként a magánkézben lévő orgánumok munkatársai is irigylésre méltó egységben vettek részt az egynapos munkabeszüntetésben. Többszáz fős csoport, köztük leragasztott szájú riporterek vonultak a miniszterelnöki hivatalhoz. A két állami tévécsatorna nem közölt hírműsorokat, az állami hírügynökség nem adott ki híreket. Voltak napilapok, amelyek szolidaritásból nem jelentek meg, vagy csak 2-4 oldalon, amelyek cikkeiben a sztrájkot indokolták. Hat újságíró napok óta éhségsztrájkot folytatott a követeléseik nyomatékosítására. “Sahafa Horra, Free Pres, eine freie Presse, una prensa libera” – többnyelvű címmel számolt be aztán a francia nyelvű Le Temps 12 oldalas, kizárólag a sztrájkkal, s annak sikerével foglalkozó lapszámában.

A lap “A harag indokai” című publicisztikájában azt kifogásolta, hogy nemcsak a fundamentalista szalafisták, hanem a kormány meghatározó erejét adó mérsékelt iszlamista Ennahda párt részéről is egyre élesebb támadás érte a “világinak” titulált médiát. A hatalom korlátozta a szólásszabadságot: még a múlt év végén hivatalnokokat nevezett ki az állami televíziókba, leváltva tapasztalt szakembereket, szerkesztőket. Elzárásra ítéltek egy olyan tévés szerkesztőt, aki – súlyosbító tényezőként: a ramadán idején – a kormányzat hatékonytalanságát kritizáló bábjátékot engedett adásba.

Ellenzéki médiára állami média a válasz

Évtizedeken át Ben Ali rendszere szájkosarat rakott a médiára, ám ugyanakkor tagadhatatlan, hogy Tunézia volt a legvilágibb, legnyitottabb arab ország, ahol háttérbe szorították az iszlámot, sőt üldözték annak fundamentalista megnyilvánulásait. A diktátor elkergetését követően a sajtó élt a szabadság levegőjével, ami szükségszerűen konfliktust okozott a választásokon hatalomra került, többségében iszlamista erőkkel. A jelek szerint most az újságírók megnyertek egy fontos csatát az információ szabadsága érdekében. Az iszlamisták vezette kormányzat azonban máris tett egy válaszlépést, ami persze belefér a szabad véleménynyilvánítás keretébe: csütörtökön közölték, hogy internetes televíziós csatornát indítanak saját üzeneteik népszerűsítésére. – A Kasbah TV célja, hogy véget vessen a kormány elszigeteltségének a helyi médiában, s tájékoztassa a lakosságot a kormányzás eredményeiről – közölte Rida Saidi gazdasági miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.