Tunézia: vesztettek az iszlamisták

Vereséget szenvedett a kormányzó Ennahda párt a parlamenti választásokon. Az eredményt csütörtökön hirdette ki az észak-afrikai ország választási bizottsága. A voksolás győztese a világi párti Nidáa Tunesz, mely 85 széket szerzett a tunéziai parlamentben.
A liberális párt nyerte a legtöbb mandátumot a vasárnap tartott szavazáson. A Nidáa Tunesz nem szerezte meg a többséget a 217 tagú parlamentben, ezért koalíciós partnert kell keresnie a kormányalakításhoz, de miniszterelnököt ők jelölhetnek.

Az országot eddig irányító Ennahda pártnak 69 képviselője lesz a tunéziai törvényhozásban. Az iszlamista párt vezetői már korábban elismerték vereségüket, és felajánlották partnerségüket a következő kormányban, melyet a Nidáa Tunesz elutasított.

A választásokon 16 hely jutott a milliomos Szlim Riahi által vezetett Hazafias Szabad Uniónak. A negyedik helyen, 15 képviselői hellyel a baloldali koalíciós pártok alkotta Népi Front végzett, melynek két tagját szélsőséges gyilkolták meg 2013-ban. A liberális Afek Tunesznek 8 mandátuma lesz, míg a kisebb pártoknak 24 mandátumot sikerült csípniük a parlamenti helyekből.

Az afrikai országban 2011 óta ez volt a második demokratikus választás. Az elemzők szerint a vasárnapi voksolás egyfajta népszavazás volt az elmúlt két év kormányzásáról, és büntetés is az eddig hatalmon lévőknek a gyenge gazdasági teljesítmény és a beteljesületlen várakozások, az arab tavasz keltette remény szertefoszlása miatt.

Tunéziában van meg az egyetlen esély arra, hogy megvalósul a demokratikus átmenet a 2011-ben lezajlott Zin el-Abidin ben Ali államfő uralmának megdöntése után. A The Guardian azt írja, annak ellenére, hogy az elmúlt 3 év alatt több terrorcselekmény történt és a gazdasági válság is sújtotta az országot, az ország politikusai próbáltak együttműködni olyan fontos kérdésekben, mint az új alkotmány elfogadása, vagy a választások kiírása.

A vasárnap tartott szavazás eredményei csak november második felében vállnak hivatalossá. Tunéziában elnökválasztást is tartanak november 23-án, melyen tucatnyi jelölt jelezte indulását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.