Tunézia lezárta a legnagyobb határátkelőjét Líbia felé

A biztonsági erők közölték, hogy csütörtökön több mint tízezer ember menekült át Líbiából a Rász-Dzsedír határátkelőn Tunéziába, többségében líbiaiak.Emiatt óriási sorok alakultak ki az átkelőhelyen, és megnőtt a feszültség a várakozók között.

A tunéziai hatóságok lezárták az ország legnagyobb határátkelőjét Tunézia és Líbia között pénteken, miután az utóbbi, harcok sújtotta észak-afrikai országból menekülő több száz egyiptomi megrohamozta az átkelőhelyet.

A hatóságok azt mondták, egyiptomiak egy csoportját amiatt tartóztatták fel a határon, mert nem rendelkeztek vízummal. Az egyiptomiak erre heves tiltakozásba kezdtek, és az ország zászlaját lengetve megpróbáltak áttörni a határőrök gyűrűjén, majd átjutni Tunéziába -írja a hirado.hu.

Válaszul a határőrök először a levegőbe lőttek, és könnygázt vetettek be a tömeg megfékezésére. A tülekedésben két egyiptomi életét vesztette. A TAP tunéziai hírügynökség arról számolt be, hogy egy tunéziai rendőrtiszt fegyvertűzben sebesült meg a határ líbiai oldalán.

Szombaton a fővárostól, Tripolitól mintegy ezer kilométerre, a kelet-líbiai Tobruk városában tartják meg a nemrég megválasztott líbiai parlament első ülését. A helyi média arról számolt be, hogy pénteken a 200 fős törvényhozás számos tagja utazott a városba. Az eredeti tervek szerint Bengáziban tartották volna a tanácskozást, biztonsági okokból azonban áthelyezték Tobrukba. A parlament mindeddig Tripoliban működött, ott azonban többször is fegyveres támadás érte a törvényhozó testületet.

Az olajban gazdag észak-afrikai ország legnagyobb városaiban az utóbbi napokban újra fellángolt az erőszak, és véres összecsapások dúlnak iszlamista és szekuláris szervezetek között. A konfliktus további súlyosbodásától tartva a diplomáciai képviseletek sorra ürítik ki a területet, és egyre többen menekülnek a szomszédos Tunézia felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.