Berlusconi túlélte a bizalmi szavazást

Azz elsőt azóta, hogy a koalíció ellen fellázadt képviselők egy csoportja önálló frakciót alakított. A kormányfő és a Nemzetgyűlés elnöke, Gianfranco Fini ma már nem szövetségesek, hanem ellenfelek.

Főpróbát tartottak szerdán a római parlamentben: a korrupcióval vádolt államtitkárral, Giacomo Galiendóval szemben az ellenzék bizalmi szavazást kért. A képviselőház elnöke, Gianfranco Fini arra utasította a már külön frakcióba tömörült embereit, tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, a Berlusconi-kormány Finihez hű miniszterei pedig az államtitkár mellett szavazzanak. A voksoló képviselők pontosan tudták, ha a kormány alulmarad, Silvio Berlusconi veheti a kalapját, és benyújthatja lemondását az államfőnek. Jobb esetben megúszhatja kormányátalakítással. Végül a kormányzó Szabadság Népe (PdL) és szövetségese, az Északi Liga 299 képviselője elutasította az indítványt, az ellenzéki Demokrata Párt 229 igenlő szavazatot adott le, míg 75-en tartózkodtak. A miniszterelnök ez utóbbiaknak köszönhetően úszta meg a bukást.

„Most erős idegzet kell és felelősség” – hangoztatta Fini. Berlusconi egyszerűbben fogalmazott: „Az első ütközetnél megyünk szavazni!”. Drasztikus törés helyett Fini a centrumba igyekszik a kereszténydemokrata Pierferdinando Casinivel (Udc) és Francesco Rutellivel (Api). Elég azonban egyetlen áruló és Fini tervei felborulnak. „A kétpólusú politikában harmadikat szervezni olyan, mintha valaki a hálón ülve teniszezne” – jegyezte meg a Fini–Berlusconi válásban az utóbbi oldalára álló Italo Bocchino.

Rómában kormányválság fenyeget: a koalíciós többségnek napok óta vége. Előrehozott választásokkal azonban eddig csak Berlusconi riogatott, aki szerint Fini alig másfél százalékra számíthat. Az ő népszerűsége viszont, amióta megszabadult szövetségesétől, 3 ponttal megugrott. A felmérések viszont azt mutatják, hogy a választók szemében miniszterelnök, kormány és ellenzék is történelmi mélypontra süllyedt. Ráadásul az olaszok több mint fele szerint Fini nélkül Berlusconi meg fog bukni.

Választások lesznek, Berlusconi elszámította magát – írja az ellenzéki sajtó. Mások szerint viszont Berlusconi jól időzített: sikerült elkerülnie az azonnali válságot, a parlament őszi újrakezdésére pedig a politika eldönti, merre tovább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.