Marad a Necas-kormány

Ezúttal sem sikerült megbuktatniuk a cseh szocdemeknek (CSSD) Petr Necas jobboldali kormányát. Ugyanis a prágai alsóház nem sokkal szerda éjfél előtt ismét elutasította a bizalmatlansági indítványukat.

89 képviselő támogatta, ugyanannyi viszont elvetette az indítványt. A kabinet leváltásához a cseh alaptörvény szerint legalább 101 támogató szavazat kellett volna. Két esztendő alatt ez volt a baloldali ellenzéki párt negyedik sikertelen próbálkozása.

Az indulatos vitában Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke élesen bírálta a kabinetet a középrétegeket és a szegényeket sújtó megszorító intézkedései és korrupciós botrányai miatt. A kormányfőt pedig azért kritizálta, mert nem hajlandó meneszteni Miroslav Kalousek pénzügyminisztert, aki az országos rendőrfőkapitányt és az egyik nyomozót fenyegette meg, ha nem állítják le egyik párttársa gyanús ügyleteinek a kivizsgálását. – Hazánk hovatovább banánköztársasággá válik, hiszen a legújabb felmérések szerint a lakosság mindössze tizenhat százaléka bízik a jelenlegi kormányban és a képviselőházban – mutatott rá a pártelnök. Vojtech Filip, a kommunisták (KSCM) vezérszónoka azt hangoztatta, hogy a Necas-kabinet tízezer dúsgazdag érdekeinek megfelelő reformokat hajszol keresztül, amelyek tízmillió polgárt sújtanak.

A cseh kormányfő válaszában újabb politikai cirkusznak nevezte a baloldaliak próbálkozását, akiknek szerint a múlt század hetvenes éveiben is már elavult gazdasági és szociális elképzelései vannak.

– A válság miatti megszorító intézkedéseket a legtöbb európai ország, hazánk sem kerülheti el. Ám jó úton haladunk, amit többek között az a tény is igazol, hogy a legnevesebb hitelminősítők nem rontottak megítélésünkön, a tízesztendős futamidejű államkötvényeink például legutóbb mindössze 2,5 százalékos kamattal keltek el – mutatott rá a miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.